donderdag 15 augustus 2019

Israel wordt nog iets restrictiever en weigert Congresleden Tlaib en Omar de toegang

Israel weigert de twee Amerikaanse Democratische leden van het Congres, Rashida Tlaib en Ilhan Omar definitief de toegang tot het land. Onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely heeft dat bevestigd nadat eerder al doorsijpelde dat minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri, die verantwoordelijk is voor het afgeven van visa, had besloten hen te weigeren. De twee zouden Israel aanstaande zaterdag bezoeken. 
De reden zou te maken hebben met het feit dat de twee Congresleden kritisch staan tegenover Israel  en BDS (de boycotbeweging van Israel) steunen. Premier Netanyahu heeft er donderdagmorgen lang over vergaderd met leden van zijn kabinet, onder wie minister Deri, minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz, de minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan, het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Meir ben Shabbat en de procureur generaal Avichai Mandelblit,
Verschillende Israelische oud-ambassadeurs, de vorige Amerikaanse ambassadeur Dan Shapiro, en een keur van Amerikaanse politici (van wie grote Republikeinse en Democratische delegaties van 31 en 41 leden op dit moment al in Israel zijn) en tal van Amerikaanse politici, raadden de weigering van de twee af, omdat het de relaties tussen de VS en Israel geen goed zou doen. President Trump gaf Israel echter de raad hen niet toe te laten en volgens Israelische media zou dat veel gewicht in de schaal hebben gelegd. Trump tweette deze voor hem typerende tekst:
 "It would show great weakness if Israel allowed Rep. Omar and Rep.Tlaib to visit. They hate Israel & all Jewish people, & there is nothing that can be said or done to change their minds. Minnesota and Michigan will have a hard time putting them back in office." 
Of Trump werkelijk zo'n grote rol speelde staat echter te bezien. Israel weigert al jaren nogal willekeurig allerlei andersdenkenden, mensen met een Palestijnse achtergrond ook als ze een andere nationaliteit hebben, burgers van Arabische landen als Egypte die ze niet vertrouwen, of mensen die de Palestijnen een bezoek wilden brengen, onder wie een Spaanse clown die wilde optreden voor kinderen. Ook de beroemde linguist Noam Chomsky, en de politieke wetenschapper Norman Finkelstein kwamen er niet in. In de tussentijd werden tevens mensrechtenbewegingen als Amnesty of Human Rights Watch, evenals onderzoekscommissies van de VN, regelmatig regelmatig buiten de deur gehouden. Een hoger beroep loopt nog in de zaak tegen de vertegenwoordiger van Human Rights Watch, hij dreigt te worden uitgewezen. 
In 2017 werd de wet aangenomen die de grenzen sluit voor iedereen die voor de boycot van Israel (de BDS-beweging) zijn en vanaf dat moment werden ook Joodse Amerikanen van de Jewish Voice for Peace geweerd. Met de weigering van Tlaib en Omar schuift Israel weer een beetje op. Langzamerhand is ''de enige democratie in het Midden-Oosten'' alleen nog toegankelijk voor mensen die de grootschalige diefstal van Palestijns land, de wrede 52-jarige bezetting van de Westoever, de totale afsluiting van Gaza en de discriminatie van Palestijnse Israeli's een warm hart toedragen. Alles wat linkse is en kritiek heeft wordt langzamerhand geweigerd. Dat lot treft iedereen,. zelfs hen die van joodse afkomst zijn en volgens Israels grondwet zonder meer aanspraak zouden kunnen maken op een Israelisch paspoort.                                                 

1 opmerking:

chris zei

Ik kann me niet voorstellen dat Netanyahu dit zou hebben aangedurft zonder de explicite steun van Trump.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...