zondag 25 augustus 2019

Israel verhindert Iraanse aanval, na spanningen wegens Israelische bombardementen in Irak

F-35 (Wikipedia)
Israel heeft zaterdagnacht opnieuw een aanval uitgevoerd op een Iraanse basis in Syrië. Geheel tegen de Israelische gewoonte in hebben zowel het Israelische leger als premier Benjamin Netanyahu dat bekendgemaakt.
Het leger meldde dat het een Iraanse poging had voorkomen om doelen in Noord Israel te treffen. De Israelische krant Haaretz meldde dat de al-Quds Brigades van de Iraanse Revolutionaire Garde donderdag een eerste poging hadden gedaan. Daarover werd niets verder gemeld. Zaterdagnacht viel de Israelische luchtmacht een basis aan in Aqraba ten zuidoosten van Damascus.  Volgens de bekendmaking van het leger zou daar vandaan door Iraniërs een aanval met drones zijn uitgevoerd.
Israel heeft in  de afgelopen maanden meer dan 100 aanvallen in Syrië op Iraanse doelen uitgevoerd.  Ook werden in juli en augustus aanvallen uitgevoerd in Irak. Amerikaanse functionarissen hebben dit laatste bevestigd. Volgens de Israelische krant Haaretz ging het bij de aanval van zaterdag op Aqraba dan ook om het verhinderen van een Iraanse tegenaanval. 

Het bureau van premier Netanyahu meldde dat Netanyahu zaterdag de nacht had doorgebracht in het commandocentrum van de luchtmacht, tesamen met de luchtmachtcommandant Aviv Kochavi, met als doel een op handen zijnde Iraanse aanval te voorkomen. Het is ook mogelijk dat de naderende Israelische verkiezingen een reden was voor Netanyahu's bekendmaking dat hij voor Israels veiligheid op deze manier actief was geweest.
Zondag kwam de Libanese premier Hariri bovendien met een verklaring dat het feit dat twee drones, die boven de wijk ''Dahayya'' in Beirut naar beneden waren gekomen, een aanval voorstelden op Libanons ''territoriale integriteit en dreigden de spanning in het Midden-Oosten op te voeren. Het was overigens niet duidelijk of de drones, waarvan er een viel op het dak van het media-centrum van Hezbollah, Israelisch waren of Iraans.  Wie, kortom wie had neergehaald. Hezbollah zei dat zij ze niet neer hadden geschoten. 
Wat wel duidelijk is, is dat de aanval op Aqraba onderdeel is van de verhoogde spanning tussen Israel en Iran. De achtergrond is dat Israel al tientallen, zoniet ruim 100 aanvallen heeft uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië, die er uiteindelijk toe hebben geleid dat Iran zijn bases meer heeft gespreid. Een nieuwe factor is dat Israel ook Iraanse doelen in Irak heeft getroffen, of doelen van Irans bondgenoten, de diverse shiítische milities, de Militaire Volksstrijdkrachten (PMF). 
Een van de eerste aanvallen was op 19 juli op Amerli, ten noordoosten van Bagdad in de provincie Salaheddin (Saladin). De tweede vond drie dagen later plaats op Camp Ashraf, in de provincie Diyala, niet heel ver daar vandaan.  Camp Ashraf is een voormalig kamp van de Iraanse oppositiebeweging Mujaheddin e-Khalq dat nu kennelijk in handen is van de PMF. Volgens al-Jazeera van deze zaterdag waren er zelfs drie explosies in Irak op bases van shiítische bondgenoten van Iran.  Op 12 augustus zou er nog een derde aanval zijn geweest op de Saqr basis bij Bagdad van de Iraakse Federale politie en kennelijk ook de PMF, waarbij een burger werd gedood,en 28 mensen werden gewond. 
Amerikaanse functionarissen klapten daarna uit de school tegen de New York Times en verklaarden dat in ieder geval de explosie op 19 juli, waarbij twee Iraanse officieren werden gedood, door Israel was uitgevoerd.  De achtergrond van deze Amerikaanse loslippigheid was kennelijk dat de VS na de aanval op de Saqr-basis zijn gaan vrezen dat onvrede over de situatie ertoe zou kunnen leiden dat de Amerikaanse positie in Irak erdoor onder druk zou komen te staan. Eerder had  overigens ook Netanyahu. tijdens zijn recente bezoek aan Ukraïne, al gesuggereerd dat Israel achter deze aanvallen zat.  In een interview met een Russichtalig tv-station zei hij toen:  ''Ik spaar Iran nergesn, '' terwijl hij de Iraniërs ervan beschuldigde ''overal'' bases te vestigen, waaronder in Syrië, Libanon, Jemen en Irak.


Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...