maandag 2 april 2012

Gemengd nieuws van een dag in Palestina

Deportatie: Hana Shalabi, de Palestijnse hongerstaakster die haar hongerstaking na 43 dagen opgaf in ruil voor haar vrijlating en deportatie, is zondag naar Gaza gedeporteerd. De foto is genomen toen zij begeleid door Israelische gevangenbewaarders arriveerde bij de grensovergang Erez.  Shalabi ligt intussen in het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad.  (Reuters/Amir Cohen).

-- Overleden. Een Palestijn uit het dorp Rammun bij Ramallah, die dinsdag gewond was geraakt bij een nachtelijke inval van Israelische militairen die arrestaties kwamen verrichten, is zondag overleden. De 28-jarige Rashad Theib Shoukra was door een kogel in de borst geraakt. Twee van zijn broers raakten eveneens gewond bij een incident waarbij een Israelische militair licht gewond zou zijn door een messteek. 

--- Doodgeschoten. Het Israelische leger heeft gemeld dat een Palestijn bij de grens met Gaza is doorgeschoten. Hij was gewapend met onder meer een kalasjnikov. De identiteit van de Palestijn is onbekend. Ma'an News zegt  dat geen enkele gewapende groep in Gaza gemeld heeft een strijder te hebben verloren. Het Israelische leger zegt extra waakzaam te zijn, omdat bij het grenshek met Gaza in de afgelopen dagen drie bommen onschadelijk zijn gemaakt. 

---Slachtoffers van brandstofcrisis. Drie kinderen in het kamp Deir al Balah in midden-Gaza zijn zondag omgekomen  hij een brand in in hun huis. De oorzaak was een omgevallen kaars die een voorraadje petroleum in brand stak. Gaza heeft al een tijdje te kampen met een ernstige brandstofcrisis, die maakt dat er 18 uur per dag geen elektriciteit is zodat mensen zich met van alles behelpen. De crisis doet zich op allerlei terreinen voelen. Zo leed bijvoorbeeld de landbouwsector enorme schade. Voorraden kuikens stierven door gebrek aan verwarming, en oogsten - onder er van aardappels - gingen verloren door gebrek aan koeling. Er zou een akkoord bereikt zijn tussen Gaza en Egypte over de levering van diesel, maar Egypte heeft zelf te kampen met een brandstofcrisis. 

-- Straf wegens oproep. Marwan Barghouti, de leider van Fatah in Israelische gevangenschap die enkele dagen geleden de PA  opriep de banden met Israel te verbreken en een volksopstand te beginnen,heeft van de gevangenisautoriteiten straf gekregen. Hij is voor een week opgesloten in eenzame afzondering.
Ook mag gij een maand lang geen bezoek meer ontvangen of de gevangeniscafeteria bezoeken.

-- Aanval met bijl. Een man uit de ultra-orthodoxe joodse gemeenschap is maandagmorgen aangevallen door een Palestijnse jongere met een bijl toen hij op weg was om te bidden bij de westelijke Tempelmuur. Hij slaagde erin de bijl af te pakken en raakte niet ernstig gewond. Twee weken geleden raakte een vrouwelijke soldaat niet al te ernstig gewond, doordat ze door een Palestijn met een mes werd gestoken in de Jeruzalemse light rail.  


Persvrijheid in het geding. De International Federation of Journalists (IFJ) heeft de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om onmiddellijk de journalist Youssef al Shayib vrij te laten. De IFJ volgde daarmee het voorbeeld van het Syndicaat van Palestijnse Journalisten (PJS) dat eveneens tegen het optreden van de PA tegen Al-Shayib heeft geprotesteerd.
Palestijnse journalisten protesteren voor de rechtbank in Ramallah
 Al Shayib werd afgelopen woensdag tot twee weken cel veroordeeld omdat hij weigerde zijn bron prijs te geven voor een artikel over spionage en corruptie bij de ambassade van Palestina in Parijs. Het artikel dat in januari werd gepubliceerd in de Jordaanse krant Al-Ghad, meldde volgens Amira Hass van Haaretz dat de nummer twee van de ambassade, Safwat al-Braghit, Palestijnse studenten aanzette om moslimgroepen in Frankrijk te bespionneren en informatie aan Palestijnse en (Westerse) inlichtingendiensten door te geven. In het stuk schreef Al-Shayib ook dat de Palestijns de minister van buitenlandse zaken Riyadh al-Maliki, de directeur van het Palestijnse Nationale Fonds, Ramzi Khouri, en Abu Nabil, de man die de financiën van Al-Fatah beheert, ervoor zorgden dat Al-Braghit werd gepromoveerd, ondanks het feit dat er al eerder klachten over hem waren.
Al-Shayib werd al eerder twee dagen vastgehouden. Ook heeft hij intussen een conflict met Al-Ghad, schrijft Hass, dat zijn stuk in februari buiten hem om rectificeerde en hem vervolgens ontsloeg.
Al-Shayib is overigens niet de eerste journalist die in strijd met de persvrijheid in botsing kwam met de Palestijnse Autoriteit. In december 2010 werd de journalist George Canawati van Radio Bethlehem, vijf dagen vastgehouden omdat hij had gerapporteerd over interne strubbelingen in Al-Fatah. Op dit moment is ook een Palestijnse vrouw, Ismat Abdul Khaliq, in arrest na klachten van de Palestijnse veiligheidsdienst (Preventive Security) dat ze op haar Facebook pagina had opgeroepen tot het ontbinden van de Palestijnse Autoriteit en Mahmoud Abbas een 'verrader en een fascist' had genoemd. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

https://www.indymedia.nl/node/3508
Nederlandse vrouw gearresteerd tijdens hulp actie in Hebron. Kolonisten hadden het huis van Palestijnse families ingenomen.Weet niet of ze al vrij is. Kijk ook eens naar het youtube filmpje,
groet Jose

Abu Pessoptimist zei

Ik heb het filmpje bekeken. Lekkere jongens die Israeli's.
Ik had de bezetting van dat huis in Hebron wel al gemeld, maar de follow up komt waarschijnlijk pas morgen. Ik heb het nieuws dat het leger de kolonisten maandag een deadline gaven tot dinsdagmiddag 3 uur, om het huis weer te ontruimen, namelijk bewust laten liggen, omdat ik niet geloofde dat die deadline ook gehandhaafd zou gaan worden.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...