dinsdag 24 december 2013

Israel doodt twee mensen onder wie een driejarig meisje bij vergeldingsacties in Gaza


Effect van één van de Israelische luchtaanvallen van dinsdag.

Israel heeft dinsdag een serie aanvallen vanuit de lucht en via de grond ingezet tegen Gaza, nadat eerder op de dag een Israelische Bedoeïen die voor het leger werkte, vanuit Gaza was doodgeschoten. De man werd door één kogel geraakt toen hij werkte aan het afscheidingshek dat was beschadigd door het extreme weer. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.Mogelijk was het doodschieten van de man een reactie op het doodschieten, vrijdag door Israel, van een man in Gaza en van andere acties diezelfde dag waarbij meerdere mensen schotwonden opliepen.
Korte tijd na het doodschieten van de Bedoeïen bij het grenshek viel Israel aan met beschietingen en luchtaanvallen door de hele Gazastrook. Bij Deir al-Balah in het Maghazi kamp werd bij een luchtaanval het driejarige meisje Hala Abu Shbeikha gedood. Haar moeder en broertje raakten gewond, zo meldde woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza.
In het noorden van de Gaza-strook werd eerder bij Beit Lahiya een man vanaf de grond door Israelische militairen gedood. Er was sprake van tenminste zes gewonden verspreid over de Gaza-strook. Het aantal slachtoffers zal echter nog wel stijgen, want de Israelische wraakactie duurde nog voort toen ik dit opschreef.

De dode Hala.

6 opmerkingen:

Elisabeth zei

6 Palestijnse doden op 1 Israelische is het gemiddelde, maar in het geval van Gaza is de wraaklust meestal groter. Ik gok op 8 a 10 dit keer.
Ik ben hier helemaal ziek van.

Abu Pessoptimist zei

Misschien tellen vierjarige kinderen wel voor drie of vier Israeli's, Elisabeth, en blijft het totale aantal dit keer wat lager.
Ik deel overigens je gevoel. Dit is té schandalig. Er komen allerlei - toevallig vooral Duitse - verwensingen in me op. Maar onze afkeer en boosheid zal niet helpen. De wereld blijft Israel zien als slachtoffer van Palestijnse agressie. Hoe ziek kan het allemaal zijn.

Anoniem zei

Je hebt gelijk Abu. Eigen schuld. En Israel is weer het slachtoffer. Kijk maar op teletekst. Getver.

Corrie

Anoniem zei

Dank je Abu.

De berichten op de sites van NOS en NRC hierover zijn, kort gezegd, onleesbaar. De Volkskrant is al een stuk beter (Palestijnen in de kop!), maar telt toch weer alleen Israelische doden aan de grens, niks over doodgeschoten Palestijnen *in* de Gazastrook.

Egbert

Elisabeth zei

We weten dat Netanyahu de hele wereld met vijandschap tegemoet treedt en dat voor hem schofferen een vorm van Joodse trots is. Maar het verbaast me toch dat hij op Kerstavond een bombardement laat uitvoeren. Wat zeggen zijn PR mensen daarvan? Heeft hij lak aan de gevoelens van al zijn westerse Christensupporters?
Hij schijnt overigens op 'Hamas' te schieten, maar die hebben dat schot over de grens niet gelost.

Abu Pessoptimist zei

Eklisabeth, Ik denk dat Israel succesvol het nieuws brengt dat ze reageren op een daad van agressie vanuit Gaza. Dat daar vrijdag een serie Israelische daden van agressie aan vooraf ging - om niet te spreken van de meer dan 100 schendingen van het bestand met Hamas sinds 21/11/12 - schijnt haast niemand te weten - of beter: te willen weten. Dus zielig voor die Joden daar in Israel dat zelfs op Kerstavond nog Palestijnen moeten bombarderen. Of zoiets.

Driemaal bah. Ik moet denken aan de vorige week overleden psychiater Eyad el-Sarraj. Die bracht min of meer dezelfde paradox ooit - tijdens de eerste intifada - in een gesprek met mij als volgt onder woorden: ''Ik heb weinig vertrouwen dat het nog goed komt. Hoe meer de Israeli's ons doden en op ons inhakken, hoe meer ze ons gaan haten omdat zij ons zien als de mensen die hen dwingen om dat te doen.''

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...