vrijdag 6 december 2013

'Alternatieve Nobelprijs' voor voorzitter van Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten


Vlnr: Hans Herren, Dennis Mukwege, Paul Walker en Raji Sourani.


Raji Sourani, oprichter en voorzitter van het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) in Gaza, heeft deze week in Zweden de 'Right Livelyhood Award' in ontvangst genomen. De prijs wordt ook wel "Alternatieve Nobelprijs" genoemd. Andere bekroonden waren Hans Herren uit Zwitserland, een van de leidende experts in de wereld op het gebied van de biologische bestrijding van ziektes aan landbouwgewassen en biologische landbouw, Dennis Mukwege, een gynaecoloog uit Congo die in Kivu meer dan 40.000 slachtoffers van verkrachting behandelde, en Paul Walker uit de VS die belangrijke successen heeft geboekt bij de bestrijding van chemische wapens in de wereld. Aan de preis was voor elk van hen een geldbedrag van 57.000 euro verbonden. 
De prijs is een belangrijke erkenning voor het werk van het PCHR en vooral ook voor Sourani, van huis uit advocaat, die zowel in Israelische gevangenissen als die van de Palestijnse Autoriteit heeft gezeten, en die een reputatie heeft opgebouwd van een uiterst onafhankelijke en integere mensenrechtenspecialist. Hij werkte behalve voor PCHR ook als president van de Arabische Organisatie voor de Mensenrechten en voerde bij diverse gelegenheden missies uit voor de VN, de EU, het ''Kwartet''  het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en het Internationale Strafhof (ICC).

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...