maandag 2 december 2013

Israelische politie eist ''Prawer-foto's op, buitenlandse pers door soldaten beschoten


Bedoeïenen jongeren steken een aanhangwagentje van de politie in brand tijdens het protest tegen het Prawer-plan in Al-Hura in de Negev. (Activestills.org)

De politie van Zuid-Israel heeft de Israelische media maandag opdracht geven foto's en ander beeldmateriaal, dat zaterdag in de Negev is gemaakt van de protesten tegen het Prawer-plan, aan haar over te dragen, meldt Haaretz. 
De politie kwam met deze order, die intussen is goedgekeurd door een rechter in Beer Sheva en die via sms-jes werd verspreid, omdat zij een zaak wil aanspannen tegen diegenen die politiemannen hebben verwond of politie-eigendommen hebben vernield. Tijdens de demonstraties werden 34 mensen gearresteerd, en werden 15 politiemannen gewond. Demonstranten gooiden tijdens de demonstratie met stenen, de politie reageerde met stungranaten, waterkanonnen en traangas
De krant Haaretz en de tv-zenders Kanaal 10 en Kanaal 2 hebben gezegd dat ze tegen de order in beroep zullen gaan bij de rechter. Andere media moeten nog reageren. De Israelische Persraad, het overkoepelende orgaan van de Israelische pers, raadde journalisten aan bezwaar aan te tekenen en riep in herinnering dat het hooggerechtshof  al eens eerder uitspraken had gedaan in vergelijkbare situaties, waarin het overhandigen van beeldmateriaal als een uiterste middel was aangemerkt. Update. De maatregel kreeg erg veel kritiek. De politie heeft de opdracht een daag later weer introkken. 
De politie was niet de enige instantie die problemen dreigt te krijgen met journalisten.
De Vereniging van buitenlandse journalisten in Israel heeft een klacht ingediend tegen het leger, omdat dit vrijdag, een dag eerder dan de anti- Prawer demonstraties, journalisten doelbewust heeft beschoten met rubberkogels (met rubber overtrokken metalen kogels) en stungranaten (geluidsgranaten), aldus het persbureau AFP .Dat gebeurde tijdens rellen bij het Qalandiya checkpoint tussen Jeruzalem en Ramallah.Een Italiaanse fotograaf liep een voltreffer op zijn camera op van een ''rubberkogel'' die hem zeker had gedood als hij niet toevallig net op dat moment een foto had gemaakt. Op een later tijdstip, toen de journalisten met hun handen in de lucht het checkpoint verlieten, werden ze beschoten met stungranaten, aldus een verklaring van de buitenlandse persvereniging, die aangaf dat de journalisten herkenbaar waren aan helmen en gekleurde jacks en dat het duidelijk was dat ze met opzet werden beschoten .
Het leger antwoordde op de klacht dat de militairen volgens de regels hadden gereageerd toen zij met stenen en molotov-cocktails werden bekogeld en dat de journalisten zelf risico's hadden genomen door zich onder de demonstranten te mengen. Maar een fotograaf van AFP gaf aan dat de journalisten opzij van de demonstranten stonde, op een afstand van zo'n 20 meter, toen zonder waarschuwing het vuur op hen werd geopend. Over het incident met zijn Italiaanse collega zei hij dat dit aangaf dat met opzet op ooghoogte was geschoten en niet op beenhoogte. ''We hebben de (kapotte) camera aan de commandant laten zien en die lachte en zei dat het een vergissing was,'' aldus de AFP-fotograaf. ''Maar schiet niet per vergissing op ooghoogte,'' voegde hij eraan toe.

Geen opmerkingen:

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...