vrijdag 20 december 2013

Gaza: Israel schiet op mensen in grensstreek en op vissers, 1 dode, diverse gewonden

De begrafenis, zaterdag, van Odeh Hamad (Ma'an) 

Updated (en verbeterd)Israelische militairen hebben vrijdag in het noorden van de Gazastrook een Palestijn doodgeschoten, en bij diverse incidenten, zowel in Noord- als in Midden-Gaza verschillende andere mensen gewond.
Odeh Jihad Hamad uit Beit Hanoun, 29, overleed nadat Israelische militairen hem in het hoofd hadden geschoten bij Beit Hanoun. Volgens zijn broer, die zelf in zijn hand werd geschoten, waren ze wel een kilometer verwijderd van het grenshek.  Een verklaring van het Israelische leger zei dat Palestijnen schade hadden veroorzaakt aan het grenshek met stenen hadden gegooid en een mortiergranaat hadden afgeschoten. Duizenden namen zaterdag deel aan de begrafenis van Odeh Hamad, onder wie leden van diverse diverse Palestijnse fracties. Sommigen zwoeren wraak te zullen nemen.  
Bij Khan Younis werden twee andere mensen door Israelische kogels gewond. Zij werden met gematigd ernstige verwondingen opgenomen in een ziekenhuis, Verdere details ontbreken.
Eerder diezelfde vrijdag werd het vuur geopend op twee mensen in de grensstreek van Gaza ten oosten van Jabaliya. Beiden raakten gewond. De 23-jarige Mohammad Ayoub, werd aangeschoten bij de oostelijke begraafplaats en belandde in het Kamal Odwan ziekenhuis, zo berichtten medische kringen. 
De andere Palestijn werd vooralsnog niet geïdentificeerd.
Afgelopen zaterdag beschoten Israelische militairen een 16-jarige jongen in de buurt van het grenshek in Noord-Gaza. Hij werd met een kogel in zijn linkervoet opgenomen in een ziekenhuis.  Zijn familie meldde later dat hij bezig was aardappels te rooien in het grensgebied toen hij onder vuur werd genomen.
 Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) meldde intussen ook dat Palestijnse vissers uit de Gazastrook in toenemende mate te lijden hebben van Israelische aanvallen.
PCHR meldde vier incidenten in de laatste paar dagen, waarbij de rechten van de vissers van Gaza met voeten werden getreden en vissers werden beschoten terwijl zij aan het vissen waren binnen de door Israel eenzijdig en illegaal voorgeschreven zône van zes zeemijlen uit de kust waarbinnen gevist mag worden. Ook werden in 24 gevallen netten en ander materiaal in beslag genomen.
Het meest recente geval deed zich voor op woensdag 18 december, toen Israelische kanonneerboten het vuur openden op een Palestijnse boot die 600 meter uit de kust voor het Wahah strand bij Beit Lahia in het noorden van de Strook aan het vissen was. Twee kanonneerboten sommeerden de vissers Mahmoud ‘Ali ‘Arouq (16); zijn broer Mohammed (22); en Jom’aah Amin ‘Arouq (24) op te houden met vissen en aan boord te komen. De mannen vluchtten echter. Daarop name de Israeli's 14 netten met een totale lengte van 840 meter in beslag.
Een ander incident dezelfde betrof een boot van Khalid ‘Awad al-Kafranah uit Beit Hanoun in het noorden van de Gaza-strook. Die werd onder vuur genomen terwijl hij 1,5 mijl uit de kust was ter hoogte van hetzelfde al-Wahah strand. In dit geval namen de Israeli's 10 visnetten mee.
Een derde incident vond plaats een dag eerder, dinsdag 17 december, op dezelfde plaats. Ditmaal betrof het meerdere boten die drie mijl uit de kust aan het vissen waren toen zij onder vuur werden genomen. De schpeen werden gedwongen te vluchten.
Een vierde incident vond plaats maandag 16 December, alweer voor de kust van Al-Wahah. Ook toen openden Israelische kanonneerboten het vuur op vissersboten die drie mijl uit de kust aan het vissen waren. De beschietingen hielden ongeveer een kwartier aan. Ook in dit geval konden de vissers niets anders doen dan er vandoor te gaan.
Sinds Israel in 2007 in strijd met het internationaal recht een blokkade van Gaza afkondigde, heeft het het gebied waarin vissers mochten vissen begrensd tot zes mijl uit de kust (tijdelijk was zelfs sprake van een begrenzing tot drie mijl). Er is regelmatig sprake van dat Israelische marineschepen de vissers lastigvallen, ook als zij binnen de door Israel gestelde grenzen vissen. Zo waren er ook in november meerder incidenten. Bijvoorbeeld op zondag 18/11, toen de boot van Ammar As'ad Abdel Malek al-Sultan, 21, and Muhsin Akram Diab Zayed, 24, uit de wijk al-Salatin in Beit Lahiya 1,5 zeemijl uit de kust door een marineschip onder vuur werd genomen en beide mannen plus hun boot werden meegenomen naar Ashdod in Israel. De mannen werden een dag later vrijgelaten, hun boot en netten werden echter in beslag genomen. Op 10 en 9 november waren er soortgelijke gevallen.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...