woensdag 25 december 2013

Israel sloopt 16 huizen en schuren en maakt - ondanks de kou - 68 mensen dakloos


Behalve met het bombarderen van Gaza heeft Israel zich dinsdag ook bezig gehouden met sloopwerk. Vijftien onderkomens van mensen en  behuizingen van dieren die toebehoorden aan Bedoeïenen in Ein Ayoub, bij Ramallah, werden dinsdagmorgen vroeg met behulp van drie bulldozers en in aanwezigheid van tien jeeps met militairen gesloopt. Op dezelfde dag werden ook in Fasayel al-Wusta bij Jericho, nog eens een menselijke behuizing en vier schuren voor dieren met de grond gelijk gemaakt. Zoals altijd werd als reden gegeven dat de bouwsels zonder vergunning waren opgetrokken. Er waren volgens de bewoners van tevoren geen waarschuwingen gegeven.
De sloopacties werden woensdag scherp veroordeeld door de VN-organisatie voor de vluchtelingen UNRWA. Woordvoerder Chris Gunnes bevestigde de sloop en zei dat door de sloop in totaal 68 mensen dakloos waren geworden, 61 van hen in Ein Ayoub, en zeven in Fasayel al-Wusta. De meesten van hen aren vluchtelingen, volgens Gunnes, en 32 van hen waren kinderen, onder wie een meisje van vijf, dat verlamd is vanaf haar middel.
''Dit zijn Bedoeïenengemeenschappen die de recente stormen zonder problemen hebben doorstaan,'' aldus Gunnes. ''Er zijn nu tenten uitgedeeld door de Palestijnse Rode Halve Maan, in samenwerking met het Internationale Comité van het Rode Kruis, maar dat is nauwelijks voldoende te noemen bij temperaturen die 's nachts dalen tot rond het nulpunt. Bovendien zijn nu zo'n 750 schapen en geiten zonder schuilplaats. En dat in dit seizoen dat zo belangrijk is omdat dan jonge dieren worden geboren.''

Gunnes voegde eraan toe dat deze sloopacties schendingen inhouden van het internationale recht en gemeenschappen die altijd self supporting zijn geweest afhankelijk maakt van internationale hulp. Bovendien  dwingt het hen ''het onbarmhartige weer in dit seizoen te doorstaan in ontoereikende woonomstandigheden'', aldus de UNRWA-woordvoerder.
Tot nu toe heeft Israel volgens cijfers van UNRWA in dit jaar 2013 ten minste 1,103 Palestijnen dakloos gemaakt op de Westoever en in Oost-Jeruzalem . Van dat aantal gaat het in 34% van de gevallen om vluchtelingen. In totaal vernielde het Israelische ''Burgerbestuur''  (een eufemisme voor de militaire bezettingsautoriteiten die de Westoever besturen) dit jaar 663 bouwsels, waarvan 259 woonhuizen.
''Het gaat hierbij om gedwongen verplaatsingen en dat kan in het licht van de internationale juridische regels worden opgevat als gedwongen verdrijving en verbanning, '' aldus Gunnes. ''We doen een beroep op Israel om zich te houden aan zijn verplichtingen onder het internationale recht en meer in het bijzonder om ten allen tijde een humane behandeling en bescherming te garanderen van de Palestijnse bevolking, wat onder meer inhoudt dat het onmiddellijk stopt met deze administratieve sloopacties.''
Ma'an News vroeg ook per email een reactie van het ''Burgerbestuur'', maar dat verkoos niet te reageren. 

11 opmerkingen:

trees zei

...en slechts een paar honderd kilometer verderop hebben moslims tientallen onschuldige christenen , die een kerstdienst bijwoonden, opgeblazen in Irak .......

Abu Pessoptimist zei

... nadat dit land in 2003 vakkundig en mede op aandringen van Israel is ''gedemocratiseerd''.
Maar je hebt gelijk, trees, kijk op mijn andere blog http://the-pessoptimist.blogspot.nl/2013/12/bombs-target-christians-in-baghdad-34.html
Ik ben alleen bang dat je bedoelt dat Israel het volste recht heeft de huizen van Bedoeïenen en andere Palestijnen te verwoesten, omdat er in andere landen dingen gebeuren die nog erger zijn. De logica, zeg nmaar, van: als Jantje uit de suikerpot snoept mag Pietje het ook - als Klaas zijn vrouw slaat, mag Kees het ook - omdat de Amerikanen de Indianen uitmoordden, mag Israel .... enzovoorts.
Kortom, de rekbare en immorele logica van de hasbarist die alles recht praat wat krom in Israel, uitsluitend en alleen omdat het Israel is.

trees zei

Je zit dingen in te vullen die ik niet gezegd heb. Dat is een doodzonde in de linkse ideoplgie, net zo als vooroordelen, veralgemeniseren, en discrimineren.

PS kunnen je codes wat korter en duidelijker, als ik een IBAN nummer moet invullen ben ik sneller klaar. En ik moet ook nog werken itt tot vele journalisten en menigenmensjes.

Abu Pessoptimist zei

trees,
1) je zei het niet, je impliceerde het. Waarom maak je anders zo'n opmerking?
2) mijn codes kunnen niet korter, dit is twitter niet.
3)Er zijn inderdaad wel wat journalisten werkloos. Heeft iets te maken met bezuinigingen door deze regering. Gelukkig ben ik niet één van hen.

Anoniem zei

@trees.
Als je vindt dat Abu ‘dingen zit in te vullen die ik niet hebt gezegd’, waarom leg je dan zelf niet uit waarom je onder een artikel over Israëlisch sloopwerk op de Westoever met een aanslag in Irak komt aanzetten? En geef dan meteen de link van de website waarop je eigen kritische commentaren en analyses met betrekking tot aanslagen op christenen in Irak staan. Je gaat ons toch niet vertellen dat jijzélf je bezondigt aan het verzuim dat je Abu (ten onrechte; zie zijn andere blog) aanrekent, hè?

Abu, dank voor de vele interessante stukken, waarnaar het in de mainstream media vergeefs zoeken is. Ik wens je fijne feestdagen, en het allerbeste voor 2014.

Martijn.

Anoniem zei

Ik zou niet graag met zo'n mens als trees samenwerken, zeg.

Corrie

Trees zei

Hoi Corrie, ik denk dat die trees gewoon een beetje maf is, anders zou je niet zo schrijven,of je het met Abu eens ben,of niet, maar zoals dat mens schrijf, rijp voor de psychiater zou ik zeggen.

Anoniem zei

Nou Trees, een beetje maf?
Corrie

Trees zei

Helemaal geschift Corrie, je heb volkomen gelijk.hahhaha

Daniella zei

Abu volgens mij is de strekking vsn trees' opmerking meer: kijk wat de buurlanden doen, kijk eens hoe moorddadig ze zijn, Israel moet wel zo medogenloos optreden anders moorden ze ons uit. Of in ieder geval zouden ze dat doen als ze de kans zouden krijgen.
Soms denk ik tot mijn grote verdriet dat trees een punt heeft. Moet je Egypte zien, niet in staat tot compromissen, tot elkaar de hand reiken, nee, schieten en bommen.

Abu Pessoptimist zei

Daniella,
Natuurlijk bedoelt trees dat niet, want bij dit soort sloop gaat het om hele andere dingen dan hard optreden om te voorkomen dat Israel iets wordt aangedaan. Hier is gewoon een strijd om grond in het geding. En trees wijst naar de buurlanden om aan te geven dat daar nog wel ergere dingen gebeuren. Wat waar is, maar dat is volstrekt geen reden waarom Israel met deze acties zou mogen wegkomen.
Wat in Egypte gebeurt is intussen diep treurig. Het ergste is dat een groot deel van de Egyptenaren het moorddadige en repressieve optreden van deze regering steunt. De toekomst ziet er daarom voorlopig niet best uit.

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...