maandag 23 december 2013

Ex-hongerstaker Samer Issawi weer thuis


Embedded image permalink
Samer Issawi gaat op de schouders bij zijn thuiskomst uit de gevangenis (Activestills.org)

Ex-hongerstaker Samer Issawi is maandag vrijgelaten uit een gevangenis in Noord-Israel . Honderden mensen wachtten hem aan het begin van de avond op in Issawiya, een dorp in het noorden van Jeruzalem. Dat gebeurde ondanks het feit dat het huis van Issawi's familie de afgelopen dagen tweemaal bezoek van de Israeli's had gekregen. Eenmaal om zijn broer en zijn vader te sommeren zich te melden bij de politie. En nog een keer,. maandag, om de familie opnieuw te intimideren en te zeggen dat een feest ter verwelkoming van Samer niet zou worden getolereerd
Samer werd in 2002 gearresteerd tijdens de tweede intifada en veroordeeld wegens lidmaatschap van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het gewapend plegen van verzet. Hij werd in 2011 vrijgelaten tijdens de ruil van ruim duizend Palestijnse gevangenen voor de in Gaza gevangen Israelische korporaal Gila Shalit.
In juli 2012 werd hij echter opnieuw gearresteerd en tot acht maanden veroordeeld omdat hij zijn auto wilde laten repareren in ar-Ram. Dat is een stadje dat deel uitmaakt van Greater-Jerusalem, maar volgens de Israeli's had hij de gemeentegrens overschreden en daarmee tevens een bepaling dat hij na zijn vrijlating Jeruzalem niet zou verlaten. Omdat zijn straf hoger uitviel dan twee maanden (hij kreeg acht maanden voor het overschrijden van de gemeentegrens), moest hij meteen ook de rest van de hem in 2002 opgelegde straf van 26 jaar uitzitten, conform een door Israel uitgevaardigde militaire order na de vrijlating van de ruim duizend gevangenen. Volgens deze order zou iedere gevangene die na zijn vrijlating opnieuw zou worden opgepakt voor een vergrijp waarvoor hij meer dan twee maanden kon krijgen, alsnog de rest van zijn straf moeten uitzitten.
 Samer Issawi begon echter na zijn nieuwe veroordeling een hongerstaking tegen deze bepaling, die hij 266 dagen volhield, een wereldrecord. Toen hij bijna dood was, ging Israel door de bocht en werd -  in april 2013 - afgesproken dat hij na het uitzitten van de straf van acht maanden gewoon vrij zou komen. Wat dus nu is gebeurd.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...