woensdag 18 december 2013

Eyad al-Sarraj 1943-2013

Eyad al-Sarraj in 2011
De Palestijnse psychiater en mensenrechtenactivist, dr Eyad Al-Sarraj, uit Gaza, is overleden, zo meldt Al-Resalah Press. Hij leed al geruime tijd aan leukemie. Al-Sarraj, geboren in Beer Sheba in 1943 en in 1948 met zijn ouders naar Gaza gevlucht, was in 1977 de eerste psychiater die in Gaza een praktijk begon. In 1990 zette hij het Gaza Community Mental Health Programma (GCMHP) op, dat niet alleen belangrijke programma's opzette om de psychische gevolgen van verdrijving, bezetting, armoede en gevangenschap en marteling te lijf te gaan, maar ook belangrijke statistische gegevens over de psychische gevolgen van de situatie in Gaza verzamelde.
Daarnaast kwam Al-Sarraj regelmatig op voor de mensenrechten, wat hem in botsing bracht met de Palestijnse autoriteiten.
In 1996 werd hij op last van Yasser Arafat gearresteerd en gemarteld. Uiteindelijk kreeg hij echter wel erkenning. In 2000 was hij lid van de Palestijnse delegatie naar de Camp David besprekingen. Het  buitenland onderscheidde hem met onder meer een prijs van Physicians voor Human Rights (in 1997), de Martin Ennals prijs voor de mensenrechten (1998) en in 2010 de Olof Palme prijs van de Zweedse Arbeidersbeweging. Afgezien van dit alles was El-Sarraj, die ik zelf ook een paar keer heb ontmoet en geïnterviewd, een uitermate boeiende en sympathieke man, en een belangrijke vraagbaak voor buitenstaanders die Gaza bezochten. Hij zal zeer worden gemist. Hij zal echter voortleven in de door hem opgezette programma's voor geestelijke gezondheidszorg, die uniek waren voor de Palestijnse en Arabische wereld. 

15 opmerkingen:

trees zei

Wat een ellende Abu .

Maar ik zie geen verwijzing naar de Israëli's die bij hem de kanker veroorzaakt hebben. Ben je dat vergeten te vermelden ??

Of misschien is het de schuld van een joods ziekenhuis die hem met opzet een slechte behandeling hebben gegeven??

Graag wat nadere uitleg.

Abu Pessoptimist zei

trees,
Ik begrijp dat jij zelf alleen in dit soort categorieën kan denken, maar mensen met minder verwrongen geesten zullen hier lezen dat een interessant, belangrijk en bij velen geliefd iemand helaas is overleden.
Ik hoop nog eens achter jouw identiteit te komen om te kunnen onthullen welk sneu en miezerig persoon zich achter deze naam verbergt.

trees zei

Over een zieke verwrongen geest gepraat, Abu ?

Ik vind jou een zieke verwrongen geest. Iemand die er zijn levenwerk van maakt de Israëliërs zoveel mogelijk te belasteren en verder geen enkel oog heeft voor de wandaden van de Palestijnen

Iemand die het geen reet kan schelen dat de Syriërs elkaar afmaken met duizenden tegelijk , het liefst op de meest walgelijke en brute wijze ?

Nee, als er een walgelijke haatzaaier is, is dat wel Abu P !!

Abu Pessoptimist zei

Ja, je ziet het haarscherp, trees. Ik zou zeggen, waarom ga je niet andere mensen vervelen, op een andere site. Zo een bijvoorbeeld waar ze iedere maand bekendmaken dat weer een andere Israeli HET medicijn tegen kanker/ALS/AIDS of MS heeft uitgevonden, dat er weer drie Syriërs in een Israelisch ziekenhuis aan hun blindedarm zijn geopereerd, of dat er weer een Israeli een literaire prijs heeft gewonnen op de jaarlijkse vergadering van Hadassa in Minnesota. Als je mij een haatzaaier vindt, sodemieter dan toch lekker even op.

trees zei

Fijn dat je er over begint ,Abu.

Inderdaad is het zo dat de joden/ israeli's Nobelprijzen met bakken tegelijk binnen halen o.a op het gebied van Geneeskunde.

Het aantal arabieren dat een Nobelprijs wint op het gebied van Geneeskunde ligt inderdaad dicht in de buurt van de nul.

Maar denk niet dat de moslimarabieren enige dankbaarheid tonen als ze hightec zijn geholpen door joden of ongelovegen , oh nee.

Gennadi zei

Over een Israelisch ziekenhuis gesproken: Eyad al-Sarraj was inderdaad in Israel behandeld maar geen enkele Arabische site meldt het. Waarom eigenlijk?
ik vind het zeker jammer van al-Sarraj. Hij was een van de weinig Palestijnen die echte respect verdient.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, Ik had het nieuws eerder van een andere site, maar Ma'an News meldt intussen ook de dood van Al-Sarraj en vertelt er bij hij is overleden in een Israelisch ziekenhuis. Als andere sites dat misschien niet melden (ik heb het niet gecontroleerd), kan het zijn omdat er weerstand is tegen zulk nieuws. Palestijnse ziekenhuizen (zeker in Gaza) hebben namelijk door de boycot en belegering door Israel wel de know how maar niet de apparatuur en de middelen om sophisticated medische handelingen te verrichten (zoals bijv. thorax chirurgie). Veel behandelingen zijn daarom alleen in Israelische ziekenhuizen mogelijk. Triest voor de mensen die die behandelingen niet dicht bij huis kunnen ondergaan, treurig voor de media om het te moeten melden.
Dat al-Sarraj respect verdiende ben ik 100% met je eens. Maar dat hij één van de weinige Palestijnen zou zijn die dat respect verdiende is natuurlijk nonsens. Blijkbaar ken je niet veel Palestijnen.

trees zei

Natuurlijk is deze brave man in een Israëlisch ziekenhuis behandeld. Maar achterbakse racistische plurken en arabierengespuis zullen dat natuurlijk ten alle tijden verzwijgen.

Tja, waarom is de Arabische geneeskunde nog steeds zo armzalig ? Het zal wel de schuld zijn van de joden en Amerika en Geert Wilders

Bah , wat een walgelijke racisten zijn jullie.

trees zei

hoe kan het dat deze kanjer zich heeft laten behandelen in een Israëlisch ziekenhuis??


iedereen weet toch dat de israeli's racistische , neonazische, rechtsextreme, kapitalistische, onbetrouwbare, geldbeluste ,uitvretende, islamofobe criminelen zijn althans als je de duizenden bijdragen van de vooraanstaande volstrekt objectieve schrijver Abu P heb gelezen de laatste jaren.

Ik zou me nog liever laten behandelen door dr Mengele , dan in een joods ziekenhuis.

Elisabeth zei

Abu bericht regelmatig over Palestijnse wandaden. Omdat iemand als jij dat niet kan bevatten negeer je het.

Anoniem zei

Wat is er in een menselijk brein dat er zoveel bagger uit kan komen, zoveel haat, zoveel onbegrip en vuil? Onmenselijk vind ik het. Walgelijk vind ik het en er is geen enkel excuus voor om dit goed te praten.
groet Jose van Leeuwen. Mijn volledige naam voor trees die te laf is om haar volle naam op te schrijven.

Esther zei

Zo zie je maar dat de BDS'ers niets anders zijn dan antisemieten. Zodra hun hachje in gevaar komt, zoals bij deze notoire antisemiet, zoeken zij hulp bij de afstammelingen van apen en zwijnen (citaat) of eisen dit zelfs.

Esther zei

Citaat: "Dat al-Sarraj respect verdiende ben ik 100% met je eens."

Sarraj promootte haat tegen ons, beschuldigde ons van slachtpartijen, apartheid, oorlogsmisdaden, landroof, gestolen land, noemde Gaza een open rioolgevangenis. Serraj steunde het Hamasrapport, ook wel bekend onder Goldstonerapport, meende dat hij expert was (ja, in leugens). Serraj zat samen op het Gazaboot (Mavi Marmara) met de moordenaars en terroristen (was jij vergeten te vermelden, abu)

Hoezo lees je zo graag propaganda van die terroristensites? Is je haat tegen ons zo groot?

Abu Pessoptimist zei

Zo, Esther, Al-Sarraj promootte haat? Daar kijk ik van op. Die man was een geweldig iemand. Van niemand heb ik zulke rake analyses gehoord over de verhouding Israeli's -Palestijnen. Geen spoor van haat, maar een superieure, feitelijke en wetenschappelijke benadering.
En dan kom jij met je laag-bij de grondse flutargumenten nog eens overheen. Nu hij dood is. Wat een schandalige reactie, eigenlijk, als iemand zoals hij overlijdt. Blijkbaar worden trotse, onafhankelijke geesten onder de Palestijnen niet getolereerd, moeten alle Palestijnen dagelijks met hun hoed in de hand de Israelische bezetters begroeten en regelmatig bloemen brengen. Die man had meer karakter in kleine teen dan jij in je hele lijf.

trees zei

@Jose van Leeuwen

Mijn volledige naam is Trees van den Bergh.

Ik hoop dat Abu dat durft te vermelden en niet weer wegcensureert , zoals hij helaas wel vaker dingen meulenbelt als het hem te eng wordt.

graag gedaan en met vriendelijke groet .

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...