zondag 29 december 2013

Gaza: centrale draait weer, gewonden bij nieuwe beschietingen


De enige elektriciteitscentrale van Gaza draait sinds zondag weer acht uur per dag, nadat Israel de grensovergang Kerem Shalom weer geopend heeft, meldt Ma'an . De centrale lag stil sinds vrijdag, nadat Israel de grensovergang dinsdag had gesloten omdat een Palestijnse scherpschutter een Israelische man, die aan het grenshek werkte, had gedood.
De vrijdag daarvoor had Israel in  Noord-Gaza een man doodgeschoten die plastic afval verzamelde en werd een viertal andere mensen bij de grens ter ter hoogte van Khan Younis met scherpe munitie het ziekenhuis in geschoten, nadat zij met stenen  hadden gegooid.
Door het weer openen van Kerem Shalom kon niet alleen de levering van diesel die was betaald door de staat Qatar worden hervat, ook werden weer vrachtauto's met andere noodzakelijke hulpgoederen verwacht. Tegelijkertijd konden vanuit Gaza zeven vrachtauto's met aardbeien en één met cherry tomaten. die al enkele dagen waren opgehouden aan de grens, alsnog vertrekken. De aardbeien en cherry tomaten zijn afkomstig van een  project dat door Nederland is gesubsidieerd en zijn bestemd voor Europa.
Maar intussen werden ook weer beschietingen uitgevoerd. Twee mensen belandden met brandwonden  na beschietingen met tanks van het Maghazi kamp in Midden-Gaza, zo meldde de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Ashraf al-Qidra.
Donderdag werden eveneens twee mensen in Gaza gewond. Toen betrof het een luchtbombardement als reactie op het afschieten van twee raketten op Israel die overigens geen schade aanrichtten. Na het doodschieten van de man bij het grenshek, doodde Israel dinsdag al een man in Noord-Gaza en een driejarige kleuter bij een beschieting van hetzelfde Maghazi-kamp waar nu twee mensen gewond zijn geraakt.
Israel en Hamas kwamen op 21 november 2012, na een escalatie waarbij een 160-tal mensen in Gaza werd gedood en een viertal in Israel, via Egyptische bemiddeling een staakt-het-vuren overeen. Israel heeft dat staakt-het-vuren sindsdien meer dan 100 keer geschonden, waarbij tenminste vijf doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Israel heeft zich evenmin gehouden aan toen gemaakte afspraak dat de beperkingen op het verkeer van personen en goederen zouden worden verruimd.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...