dinsdag 10 december 2013

Vitens gaat toch niet samenwerken met Israelisch waterleidingbedrijf Mekorot

Waterbedrijf Vitens gaat toch niet samenwerken met het Israelische waterbedrijf Mekorot. Vitens heeft dat dinsdag bekend gemaakt. Vitens gaf als reden op dat het lastig is om samen te werken, omdat gezamenlijke projecten in Israël in de toekomst niet los kunnen worden gezien van de politieke context.
Mekorot pomt  - onder meer - water op uit de bezette gebieden, waarna het naar Israëlische nederzettingen wordt vervoerd, terwijl de Palestijnen zelf maar heel beperkt toegang hebben tot drinkwater.
GroenLinks Overijssel had eerder aan de provincie Overijssel, als aandeelhouder van Vitens, opheldering gevraagd over de samenwerkingsovereenkomst die Vitens en Mekorot in november tekenden. Door de samenwerking zou een Nederlands publiek bedrijf zich in een conflict mengen, aldus de partij.

De beeindiging van de samenwerking tussen Vitens en het Israëlische waterbedrijf is een gevolg van de handelsmissie in Israël van het Nederlandse kabinet en verschillende bedrijven. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking annuleerde deze week een bezoek aan Mekorot. Vietsn is het grootste Nedelrandse dirnkwater bedirjf. Het levert aan Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel en een aantal gemeenten in Drenthe en Noord-Holland.

Het afzeggen van de samenwerking is een succes voor de BDS-beweging (BDS = Boycot, Divestment, Sanctions) die oproept tot een boycot van bedrijven die werkzaam zijn in de bezette gebieden of zaken doen met nederzettingen. De BDS-beweging doet ook haar best een concessie in Brabant  tegen te houden voor het vervoersbedijf Veolia. Vandfaag erd een petitoe verhandigd. De beslissing over de concessie valt ergens midden deze maand. Veolia is onder meer actief als exploitant van de sneltram in Jeruzalem die dwars door bezet gebied rijdt en als beheerder van dumps van Israelisch vuilnis op de bezette Westoever. .   

6 opmerkingen:

Anoniem zei

... na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken... Misschien dat de recente Israëlische schoffering van Rutte en Timmermans toch niet geheel zonder repercussies blijft?

Anton

Ben zei

http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Foreign-ministry-summons-Dutch-ambassador-over-pro-boycott-atmosphere-in-Holland-334749

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2808/Israelisch-Palestijns-conflict/article/detail/3561035/2013/12/12/Israel-roept-Nederlandse-ambassadeur-op-het-matje.dhtml

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22133906/__Israel_ontbiedt_ambassadeur__.html

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/12/nederlandse-ambassadeur-in-israel-ontboden-beleid-te-vaag/

Opvallend: Ik kan een bericht vinden in Isr media, maar in Nederland heeft zo'n beetje elke respectabele krant er een artikel aan gewijd.

Al met al wel opvallend die 'incidenten' Hebron,scanner en nu dit? Is de Ned politiek aan het klungelen,of moeten we daarin de'hand' van Net. en/of Lieberm. in herkennen.

Esther zei

Vitens is simpelweg een antisemitisch bedrijf al zal zij dat nooit toegeven. Zij ziet er geen been in om met Hamas in de Gazastrook samen te werken zoals zij nota bene op eigen site verkondigt.
http://www.vitens.nl/overvitens/organisatie/nieuws/Paginas/Vitens-start-spaaractie-voor-sportclubs.aspx
En wie in CMWU komt bepaald Hamas. Dat Vitens uit een bende huichelaars bestaat blijkt eens te meer dat zij het niet als een probleem zien om met moordenaar Bouterse samen te werken of met het moordenaarsregime in Vietnam

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Het verschil is natuurlijk wel dat Hamas geen water van anderen steelt zoals Mekorot wel op grote schaal doet. En hetzelfde geldt natuurlijk voor Bouterse, of het regime in Vietnam (Wat is er trouwens mis met dat laatste regime? ik dacht dat het een stuk beter was dan wat de Amerikanen daarvoor in het zadel hielden).

Esther zei

Dat antwoord van jou laat zien waarom jij juist geen journalist bent maar een propagandist. Het gaat over de hypocrisie van Vitens. Je dient je aan het onderwerp te houden, maar dat is al te veel van je gevraagd.

Abu Pessoptimist zei

Esther, Ik ben bang dat je het niet snapt. Vitens is niet hypocriet. Het wil niet samenwerken met Mekorot omdat het niet medeplichtig wil worden aan diefstal. Zo simpel is dat. (En wie begon er trouwens over Bouterse en Vietnam?)

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...