zaterdag 21 december 2013

Arabische Liga steunt de verwerping van Kerry's 'veiligheidsplannen' door de Palestijnse Autoriteit

De Arabische Liga heeft zaterdag  steun  verleend aan de verwerping door de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas van recente voorstellen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry die bedoeld waren om de vredesbesprekingen tussen Israel de PA te bespoedigen. Kerry had tijdens zijn bezoek aan Israel en aan Ramallah van begin deze maand voorgesteld dat Israel 'om veiligheidsredenen' ook na de stichting van een Palestijnse staat nog tien jaar troepen zou mogen stationeren in de vallei van de Jordaan. 
In de voorstellen, die waren uitgewerkt door de Amerikaanse generaal John Allen, werd ook voorgesteld dat Israel de controle zou houden over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat, en over het luchtruim, terwijl de Palestijnse troepen alleen lichte bewapening zouden mogen hebben.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas had de voortellen tijdens Kerry's bezoek van de hand gewezen en hooggeplaatste Palestijnen gaven als commentaar dat de VS met Kerry's voorstellen definitief de schijn van onpartijidgheid achter zich hadden gelaten en zich volledig hadden geschaard achter Israels standpunten.
Abbas reisde eerder deze week naar Cairo voor overleg over de nu ontstane situatie met de Egyptische leiders. Ook werd op Abbas' verzoek een spoedvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga belegd over de voorstellen van Kerry.

Deze vergadering wees Kerry's voorstellen van de hand. Nabil al-Arabi, de secretaris generaal van de Liga, zei na deze bijeenkomst dat er geen enkele Israelische soldaat zal achterblijven op het grondgebied van een toekomstige Palestijnse staat. In een document van de Liga dat voor de vergadering de ronde deed, werd in niet mis te verstane bewoordingen gesteld dat de voorstellen ''expansionistische Israelische eisen inwilligden en veiligstelden dat Israel de controle over de Jordaanvallei kon blijven uitoefenen onder het voorwendsel dat het om veiligheid ging". Ook werd het plan een ''Amerikaanse stap terug'' genoemd, een verwijzing naar het feit dat in 2007 in Annapolis was afgesproken dat Isarels oostgrens eventueel zou mogen worden bewaakt door multinationale of Amerikaanse troepen.
Deze harde woorden ontbraken in de slotverklaring van de bijeenkomst in Cairo. De reactie op Kerry's voorstellen was er echter niet minder duidelijk om. De Amerikaanse minister heeft moeite gedaan om de plannen niet als definitieve plannen, maar alleen als voorstellen te presenteren. Hij heeft laten doorschemeren dat de VS in januari met meer uitgewerkte ideeën zullen komen. Na deze plannen voor het langdurig stationeren van Israelische bezettingstroepen in een toekomstige Palestijnse staat, moet echter waarschijnlijk het ergste worden gevreesd. 
   

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zou dus een tweede Gaza worden.

Corrie

Abu Pessoptimist zei

Dat denk ik ook, ja

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...