maandag 30 december 2013

UNRWA: 15 doden door honger in Palestijnse Yarmouk-kamp in Damascus

Straat in het Yarmouk kamp.
Sinds september zijn tenminste 15 Palestijnen van honger omgekomen in het belegerde Yarmouk kamp in de Syrische hoofdstad Damascus. Chris Gunnes, woordvoerder van de VN-hulporganisatie voor de Palestijnse vluchtelingen UNRWA, heeft dat maandag gezegd. ''Dit weekeinde waren er berichten dat vijf mensen door ondervoeding in het kamp gestorven zijn,'' zei Gunnes. ''Dat brengt het totale aantal gemelde gevallen op 15.'' 
Gunnes waarschuwde dat de situatie in het kamp, waar 20.000 mensen min of meer in de val zitten verergert doordat er gebrek is aan voedsel en medicijnen. Gunnes zei dat UNRWA, wegens de aanwezigheid van gewapende groepen en doordat de Syrische regering het gebied van de buitenwereld heeft afgesloten, sinds september het kamp niet meer heeft kunnen binnengaan om er de meest noodzakelijke zaken te leveren.
Een groot deel van het kamp is in handen van de oppositie tegen president Assad. Het wordt al bijna een jaar belegerd door troepen die loyaal aan Assad zijn. Tienduizenden van de 170.000 inwoners van het kamp zijn intussen naar elders gevlucht.
Onder meer troepen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina- Algemeen Commando (PFLP -GC) van Ahmed Jibril vochten tegen de rebellen in het kamp. Jibril's troepen werden de 18e december definitief teruggeslagen en Jibril vluchtte, naar verluidt, naar de Syrische havenstad Tartous.
Jibril, die officier in het Syrische leger is geweest, overtrad met zijn inmenging een besluit van de PLO om neutraal te blijven in het conflict in Syrië. Ook maakte hij bij de gevechten slachtoffers onder de Palestijnen in het kamp. Leden van de leiding van zijn beweging namen om die reden ontslag. Jibril zelf dreigt bij de eerstvolgende vergadering van de Palestijnse Nationale Raad (PNC) uit de PLO te worden gezet.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...