donderdag 5 december 2013

Nelson Rolihlahla Mandela 1918-2013


Ik heb hem nooit ontmoet, maar ik kan er niet onderuit een enkel woord ter herdenking te schrijven. Ik kan me namelijk geen publiek figuur voorstellen die meer aanspraak op bewondering kan maken dan hij. Zevenentwintig jaar gevangen zitten onder een racistisch en semi-fascistisch blank bewind en dan het boegbeeld en de motor worden van een verzoening van zwart en blank en van de geboorte van een nieuw Zuid-Afrika. Er is nauwelijks iemand voor wie ik zo diep mijn petje afneem als voor Mandela.
Een aantal jaren geleden was ik in Zuid-Afrika en heb ik kunnen zien hoe hij zijn stempel op dat land heeft gedrukt, hoe zijn sporen overal aanwezig zijn en hoe hij, ook al was hij niet meer zo actief, nog steeds als inspirator en voorbeeld diende. In Zuid-Afrika is ook nu nog heel veel werk te doen om de sporen van de apartheid volledig uit te wissen, en ook in de rest van de wereld is racisme en xenofobie nog lang niet op hun retour. Laten we om in eigen land te blijven alleen maar even denken aan ons schandalige vreemdelingenbeleid en aan de hetze van bepaalde kant tegen de islam en alles wat anders is. Mandela's nagedachtenis kan niet beter worden geëerd dan door hem blijvend als voorbeeld te zien van hoe onder vervolging en racisme uit te komen, en hoe dialoog en verzoening in het geval van zo'n onwaarschijnlijk bittere situatie als in het Zuid-Afrika van toen, de enige juiste antwoorden zijn.
Maar als een soort PS toch nog dit: Mandela is, nu hij dood is, ongeveer ieders grote held, van links tot rechts. (En ik noem even geen namen, maar we kunnen bijvoorbeeld denken aan mensen in een land dat de apartheid tot het allerlaatste moment heeft gesteund). Laten we daarom ook nooit vergeten dat veel mensen die hem nu eren, hem indertijd zagen als een terrorist.

14 opmerkingen:

Esther zei

"boegbeeld en de motor worden van een verzoening van zwart en blank"

* Mandela was een terrorist en moordenaar, gaf opdrachten tot liquidaties zelfs toen hij al gevangen zat, was lid van de UmKhonto we Sizwe, een terroristenorganisatie
* was lid van een criminele en moorddadige ideologie, het communisme, goed voor ruim 250 miljoen doden wereldwijd
* zette aan tot het liquideren van blanken en was dus niets anders dan een blankenhater/rassenhater. De teller van geliquideerde blanken heeft ruim de 4000 overschreden
* In Newsweek gaf hij eens een interview waarin hij zijn gal spuwde tegen blanken, die zin zijn ogen niets anders zijn dan veroorzakers van ellende in de wereld. Dit geeft nog eens weer dat Mandela niets anders was dan een rassenhater. Zwarten die het niet met hem eens zijn deugen natuurlijk ook niet. Boutros Boutros Ghali is een Arabier, geen zwarte. Maar van een racist hoeft men geen gezond verstand te verwachten.
http://www.ratical.org/ratville/CAH/NM091002.html
* Mandela kon niets anders dan een hetze voeren tegen de VS als zou het land uit zijn op de olie in Irak, wat een leugen was. Ook nu weer, liegen zoals socialisten en communisten betaamt.
* Mandela's grootste vrienden waren moordenaars en terroristen en hij heeft zich altijd omgeven door rassenhaters zoals Tutu, een notoire jodenhater. Figuren als Castro, Guevara, Qaddafi, Yasser Arafat and Saddam Hussein behoorden tot zijn intimi. Maar ook een crimineel (liquidaties, moord, oplichting, leugens, valsheid in geschrifte enz. en communist als Obama die natuurlijk ook al voorhad voor Mandela dat hij zwart is.
* Mandela prees de Cubaanse revolutie, dus de massaslachtingen werden door hem gezien als noodzakelijk om een 'betere' maatschappij te bewerkstelligen. Het laat zijn totaal verrotte karakter zien. http://db.nelsonmandela.org/speeches/pub_view.asp?pg=item&ItemID=NMS1526&txtstr=Matanzas
* Mandala was een schijnheilige, een opportunist die niet wist hoe snel hij van zijn vrouw moest scheiden (moordenares en terrorist) toen bleek dat zij een gevaar was voor zijn 'carrière' die niets anders was dan rassenhaat preken.
* Mandela prees de aanslag van vijf Congressleden in de VS in 1954 door Puerto Ricanen: “Zij vochten voor hun zaak en dan is ieder middel gerechtvaardigd.” Die criminelen betitelde hij als kameraden.

Niets heeft hij bereikt wat hij kon niets anders bedenken dan dat de economische situatie in Zuid-Afrika de schuld is van blanken en niet van de criminele ANC met hun communistische ideologie. De economische situatie zal dus alleen maar slechter net als in Zimbabwe, geleid door een communist, terrorist en moordenaar.

Ik ken een bevolkingsgroep dat heult met alle moordenaarsbendes in het MO en met hen samenwerkt en samenspant om een nog een terreurstaat op te richten (Judenrein) en er blijkbaar alles aan gelegen is om Joden en Christenen wereldwijd uit te laten moorden: de socialisten, aka communisten.

Abu Pessoptimist zei

Ach Esther, ik laat deze litanie alleen maar door omdat het curieus is zo'n afwijkende mening te zien over een man die inmiddels alom heilig is verklaard.
Mandela was gelukkig zeker geen heilige (die zijn ook helemaal uit de tijd), maar wat jij ervan maakt is natuurlijk wel weer het andere uiterste.
Helaas is het onmogelijk bij jou zin en onzin van elkaar te scheiden en dus er commentaar op te geven. Als reactie geef dus je dus alleen maar deze zin ter overdenking:
volgens sommigen dreigde de ondergang van de wereld door toedoen van de Joden, volgens anderen door toedoen van de Roden.

trees zei

Ik word ook een beetje ziek van al die schijnheilige linksmensjes die meteen hun sympathie voor deze grote man willen betonen , om zo op makkelijke wijze mee te liften op zijn imago en daden.

Walgelijk !!

Veel van deze linksmensjes hebben nooit veel meer gedaan dan wat protesteren en schreeuwen en tegen succesvolle ( vaak rechtse ) mensen schoppen.

trees zei

Wat ik trouwens ook opvallend vind , is dat er sinds de apartheid is opgeheven er, al duizenden blanke boeren zijn vermoord door veelal zwarten , maar dat we daar de linkse wereldverbeteraars niet over horen !!

Elisabeth zei

Waar ik me nog veel meer aan erger is als Israelische politici hun diepe bewondering voor Mandela uiten waarbij gedaan wordt alsof Mandela nooit voor gewapende strijd is geweest en dus absoluut niet vergeleken kan worden met de walgelijke gewelddadige Palestijnen met hun "doodscultuur" etc.

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth, ik ben het met je eens. Ik zag het niet aankomen, anders had ik het in het stukje hierboven vermeld.
Er is geen principieel verschil tussen Mandela en Yasser Arafat, om maar iets te noemen (al had ik voor Mandela veel meer achting als persoon). Mandela was net zo goed een man van de gewapende strijd. En Arafat was tenslotte behalve de man van het gewapende verzet, degene die in de PLO de twee-statenoplosing er door wist te krijgen (een oplossing die intussen waarschijnlijk door Israels nederzettingenprogramma is achterhaald. Maar dat is weer een ander verhaal). Nog iemand aan Palestijnse kant die zeker met Mandela kan worden vergeleken, is Marwan Barghouti. Als al die Israelische leiders die nu Mandela prijzen, oprecht waren in hun bewondering voor hem, lieten ze Barghouti vrij...
(Lees trouwens op de blog Mondoweiss (klik in de rechterkolom van dit blog) het stuk over de manier waarop Israel indertijd de Apartheid steunde).

Anoniem zei

Esther,
Ik vind uw necrologie aan de magere kant. Zo ontbreekt bijvoorbeeld bij Obama dat hij moslim is en vermoedelijk massavernietigingswapens verborgen houdt. Dat moet toch echt beter kunnen. Ik stel voor dat u er eens goed voor gaat zitten.

trees,
Heeft u de lofzang van Rutte op Mandela gehoord? Nooit geweten dat hij ook al een linksmensje was. Zo zie je maar: ze zitten overal!

Martijn.

trees zei

@Martijn
Ja, ik heb Rutte (desgevraagd door journalisten!) ook gehoord, maar het zijn toch voornamelijk de linkse schreeuwers en oproerkraaiers en beroepsherrieschoppers ,die over elkaar heen struikelen in het meeliften met Mandela .

Abu Pessoptimist zei

trees, waarmee we dan nu dus kunnen vaststellen dat ook Benjamin Netanyahu, Naftali Bennet en Tzipi Livni behoren tot de linkse schreeuwers, oproerkraaiers en beroepsherrieschoppers. http://972mag.com/the-top-5-most-hypocritical-mandela-eulogies-by-israeli-politicians/83109/

trees zei

Ik herhaal nog maar een keer de belangrijke term " desgevraagd".

Veel leidende politici , links en rechts , in Nederland en in Israel , wordt gevraagd door het journaille wat ze van het overlijden van Mandela vinden , met de bekende lofuitingen als voorspelbaar gevolg.

Heel anders is het gesteld met allerlei obscure bloggers van linkse snit, die helemaal NIKS wordt gevraagd, maar er wel als de kippen bij zijn om hun lofuitingen te spuwen in de hoop daardoor een nog beter Gutmensch te worden.

Abu Pessoptimist zei

Betje slap verweer, trees. Netanyahu had ook kunnen zeggen dat Mandela een terrorist was maar op zijn foute verleden was teruggekomen. Of iets anders draaikonterigs. Toch??

trees zei

Ja, maar dat doet Netanyahu niet omdat het een fatsoenlijke kerel is , en geen obscure blogger met te weinig aandacht.

Anoniem zei

Het getuigt van tenenkrommende hypocrisie inderdaad wat de Israëlische leiders nu ineens over Mandela uitspreken. Eerder was diezelfde Mandela een antisemiet en een terrorist volgens diezelfde Israëliërs

Het ergste wordt de hypocrisie van Israël in dezen echter benadrukt door het uitbundige geweld waarmee de geüniformeerde smeerlappen van het IDF Palestijnse herdenkingen van Mandela op de Westbank neerslaan:

"Israeli forces attack protests commemorating Mandela across West Bank"

http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=654814

Anton

Ben zei

http://www.timesofisrael.com/citing-cost-netanyahu-nixes-trip-to-mandelas-memorial/

Need I say more?

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...