vrijdag 17 mei 2019

Gerechtshof in Nazareth vernietigt vonnis tegen dichteres Dareen Tatour

 Dareen Tatour (rechts) met haar advocaat Gaby Lasky bij het hof. (Foto ActiveStills/Oren Ziv)

Het gerechtshof van Nazareth heeft donderdag het beroep van de Palestijnse dichteres Dareen Tatour tegen haar veroordeling gegrond verklaard. Volgens het hof moest haar gedicht ''Qawm ya sha'abi, gawmhum'' (Verzet je mijn volk,verzet je tegen hen) dat ze op Facebook publiceerde, echt beschouwd worden als een gedicht. En bij kunstwerken diende het recht op vrije meningsuiting op nog strengere wijze te worden gehanteerd dan bij algemene uitingen, volgens het hof. Tatours veroordeling, waarvoor ze haar straf al heeft uitgezeten, was dus ongegrond. Wel hield het hof veroordelingen overeind waarin Tatour steun had uitgesproken voor de Islamitische Jihad. Die is in Israel verboden. Dareen Tatour, die eerder dit jaar in Den Haag de Oxfam Novib Pen Award kreeg uitgereikt,  publiceerde het gedicht in 2015. Ze werd gearresteerd, zat drie maanden in de gevangenis en kreeg vervolgens huisarrest. Eerst in het huis van haar broer in Kiryat Ono bij Tel Aviv, later in het huis van haar ouders, die daarvoor hun internet moesten ontkoppelen, terwijl Dareen zelf haar computer niet mocht gebruiken en een enkelband moest dragen.
Dit alles duurde drie jaar, waarin intussen een tenenkrommend proces tegen haar plaatsvond, waarbij de rechtbank voorbijging aan taalkundigen en Arabisten, die ontlastende verklaringen aflegden. Aan het eind werd zij veroordeeld tot vijf maanden, waarvan zij er dus nog twee heeft uitgezeten.
 Dareen en haar advocaat Gaby Lasky waren donderdag opgetogen over het vonnis. Eindelijk werd - in de donkere tijdens van afnemende vrijheden in Israel - door Israelische rechters vastgesteld dat er grenzen zijn aan in hoeverre de overheid de artistieke vrijheid mag aantasten.
In januari van dit jaar was Dareen Tatour in Nederland, bij het ''Winternachtenfestival''. Daar kreeg ze de Pen Award. Ik interviewde haar  ter gelegenheid daarvan voor dit blog.

Geen opmerkingen:

Israelische politie schiet een Bedoeìen dood bij de Aqsa-moskee

De Israelische politie heeft vrijdag omstrreeks middernacht een Bedoeïen uit de Negev doodgeschoten bij de Aqsa-moskee. Het was 26-jarige Mo...