maandag 7 september 2009

Tja, wat nu Obama?

Givat Ze'ev bij Jeruzalem.

Het Israëlische kabinet heeft zondag - met één stem tegen, die van Uzi landau (Israel Beiteinu) - het plan goedgekeurd van Netanyahu om nog wat te bouwen in de nederzettingen alvorens met de Amerikanen een tijdelijke bevriezing van de bouwplannen nader uit te werken. De zich socialistisch noemende minister van defensie Ehud Barak heeft daarop maandag de goedkeuring ondertekend voor nog eens 455 nieuwe wooneenheden. Deze 455 komen overigens bovenop al aanbestede 2500 nieuw wooneenheden waarvan de bouw eveneens doorgaat - in Betar Illit, Maaleh Adumim, Givat Ze'ev (allemaal rond Jeruzalem) en Modiin Illit (op het grondgebied van het dorp Bil'in).
Volgens de Jerusalem Post is de verdeling van de nieuwe te bouwen huizen als volgt: 149 in Har Gilo (vlakbij het Gush Etzion blok), 89 in Maaleh Adumim, 84 in Modiin Illit, 76 in Givat Ze'ev bij Jeruzalem, 25 in Kedar (een wijk bij Maaleh Adumim). Vervolgens nog 20 in Markiot, 12 in Sherut Gush Etzion, plus een sporthal in Ariël en een school in Har Adar.
De Amerikaanse regering heeft het besluit van Netanyahu c.s. 'betreurd'. Dat is wat zwak uitgedrukt, waar Hillary Clinton nog niet zo lang geleden ferm zei dat een bouwstop een bouwstop betekent, inclusief al aanbestede woningen. Het is duidelijk dat het Israëlische besluit een zware test wordt voor de onderhandelingsstrategie van Obama. Want een tweede test die hem wacht is dat Netanyahu en Barak zeggen de zwaarte van de 'bevriezing' te zullen laten afhangen van de mate waarin de Arabische landen breid zijn hen tegemoet te komen met verdergaande normalisatie van de betrekkingen. De vooruitzichten daarop zijn niet gunstig: belangrijke landen als Saoedi-Arabië en Egypte hebben zich ertegen verklaard. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, verklaarde zondag tijdens een ontmoeting met Khalid Meshal, de leider van Hamas, dat er geen sprake kan zijn van normalisatie nu Israël verder gaat met bouwen.
Wat nu? Het lijkt erop dat de VS verstrikt dreigt te raken in zijn omslachtige aanpak van quid pro quo's om Israël aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een debat waar Israel tevreden op mag terugkijken, maar verder niemand

  Gottogottogot, wat een debat was dat debat in de Tweede Kamer over de gebeurtenissen van afgelopen donderdag. Het begint er al mee dat er ...