vrijdag 11 september 2009

Hariri kwam, hij ging ... en hij komt straks waarschijnlijk weer terug


En wij altijd maar denken dat Nederlandse kabinetsformaties moeizaam tot stand kwamen. Libanon kan er ook wat van. Saad Hariri, leider van de Mustaqbal (Toekomst)-partij en van de 14 maart coalitie die in juni de Libanese verkiezingen won, heeft na 73 dagen proberen zijn opdracht tot het formeren van een regering teruggegeven aan president Sleiman. Daarmee is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan wat langzamerhand een prachtige soap aan het worden is.
De reden waarom Hariri strandde is de manier waarop hij de 15-10-5 formule uitwerkte die de 14 maart coalitie met de oppositie, de 8 maart groep, overeengekomen was. Deze formule hield in dat er een kabinet van nationale eenheid zou komen, waarin de meerderheid 15 ministersposten zou krijgen en de oppositie tien, terwijl president Sleiman nog eens vijf ministers zou benoemen. Hariri kreeg echter een conflict met generaal Aoun (Vrije Patriottische Beweging FPM) van de 8 maart beweging, die wilde dat zijn schoonzoon Jebran Bassil, die bij de verkiezingen was verslagen, desalniettemin minister van communicatie zou blijven. Hariri gaf de voorkeur aan een volgeling van de Druze Walid Jumblatt, diende zijn definitieve voorstel in bij de president en werd er vervolgens door de oppositie (onder wie Nasrallah van Hezbollah) van beticht dat hij zijn zin doordrukte en niet democratisch te werk ging.
Wat daarvan gezegd kan worden is dat hij in iedere geval buitengewoon onhandig, om niet te zeggen klunzig, heeft gemanoeuvreerd. Maar als we eerlijk zijn, moeten we zeggen dat het ook niet allemaal alleen zíjn schuld was. Ook de Druze Walid Jumblatt gooide roet in het eten. Hij stapte vorige maand ineens over van de 14 maart naar de 8 maart coalitie en sloeg daarmee een bres in de meerderheid van Hariri's meerderheid. (Niemand weet wat het ongeleide projectiel Jumblatt bewoog. Misschien voelde hij zich after all tòch lekkerder in het pro-Syrische kamp).
Impasse dus in Beiroet. Maar vast niet voor lang. Alle waarnemers zijn het erover eens dat alleen de leider van de grootste fractie (Mustaqbal) als formateur in aanmerking komt. En dat is Saad Hariri. Hij zal dus wel weer opnieuw worden gevraagd.

Geen opmerkingen:

Een debat waar Israel tevreden op mag terugkijken, maar verder niemand

  Gottogottogot, wat een debat was dat debat in de Tweede Kamer over de gebeurtenissen van afgelopen donderdag. Het begint er al mee dat er ...