dinsdag 29 september 2009

Woede om rellen Haram al-SharifMaan News Agency meldt dat de Israëlische politie in de nacht van maandag op dinsdag raids heeft uitgevoerd in de oude stad van Jeruzalem en ongeveer 50 mensen heeft opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de onlusten van zondag ronde de Al-Aqsa moskee op de Haram al-Sharif. Eerder was gemeld dat bij de rellen ongeveer 40 mensen gewond raakten, onder wie ook tenminste twee Israëlische politiemensen die geraakt werden door stenen. De politie zelf gebruikte rubberkogels en schokgranaten.
De lezingen over wat er gebeurde lopen uiteen. Israëlische media meldden dat de onlusten uitbraken toen een goep toeristen onder politiebegeleiding het Haram al-Sharif complex binnenging via de Maghrebi (westelijke) poort. Palestijnse media meldde dat de bezoekersgroep bestond uit religieuze kolonisten die aan de vooravond van de joodse feestdag Yom Kippur wilden bidden in het complex dat voor Joden bekendstaat als de Tempelberg, de plaats waar de tempel van Salomo gestaan moet hebben. Feit is dat een jaar geleden rond Yom Kippur exact hetzelfde gebeurde en dat de gebeurtenis door Palestijnse en andere Arabische kringen met grote argwaan wordt bekeken als mogelijke Joodse pogingen de Haram al-Sharif over te nemen. Ook worden vergelijkingen gemaakt met het uitstapje van Ariël Sharon op de Tempelberg van 2000, dat het begin werd van de Intifadat al-Aqsa (de Tweede Intifada).

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...