donderdag 24 september 2009

Goed nieuws: Farouk Hosny weggestemd

Ik ben een beetje laat met het nieuws - paar dagen weggeweest - maar dinsdag was een heugelijke dag voor Unesco, omdat de Egyptische minister van Cultuur, Farouk Hosny, die kandidaat was voor de post van secretaris-generaal, in de eindstemnming verloor van de Bulgaarse Irina Bokova. Bokova is de eerste vrouw op deze post.
Hosny's kandidatuur werd onder meer tegengewerkt door Bernard-Henry Levy, Elie Wiesel en Claude Lanzmann, omdat Hosny een jaar geleden in het Egyptische parlement uitriep dat hij persoonlijk Israelische boeken zou verbranden als hij ze zou aantreffen in d e bibliotheek van Alexandrië. Bij zijn terugkomst in Cairo vertelde hij dan ook dat het de schuld van de Joden was dat hij had verloren:

'' It was clear by the end of the competition that there was a conspiracy against me.
There are a group of the world's Jews who had a major influence in the elections who were a serious threat to Egypt taking this position. ''


In de Egyptische blogosphere heerste echter vreugde. En daar niet alleen, want Hosny, die al 22 jaar minister was onder het ondemocratische regime van president Hosni Mubarak, is ook al 22 jaar verantwoordelijk voor de censuur in Egypte, en de verwaarlozing van cultuurgoed (duizenden historische panden uit de 19e eeuw worden in hoog stempo gesloopt - om maar iets te noemen - en ook op de manier waarop restauraties worden uitgevoerd kan veel worden afgedongen). Bovendien was Hosny ooit onder het regime Sadat, als cultureel attaché in Parijs, verantwoordelijk voor het verklikken van in Frankrijk verblijvende opposanten van de regering. Kortom, Hosny was ook in Egypte allesbehalve geliefd, schreef ik al eerder. Het is goed dat hij in het stof heeft gebeten.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...