donderdag 17 september 2009

Israël tegen de mensenrechten? - Wij in actie tegen Israel !

Zevenentwintig jaar geleden rond deze tijd reed ik door Libanon. Ik zag de totaal verwoeste Palestijnse kampen Rachidiyeh bij Tyrus, Ein al Helweh bij Sidon, en Bourj al-Barajneh bij Beiroet. Ik zag de verwoestingen in Beiroet zelf en last but not least liep ik tussen de honderden lijken in de kampen Sabra en Chatila en stond ik op het dak van de Koeweitse ambassade, een van de uitkijkposten vanwaar het Israëlische leger drie dagen lang toezag hoe de Falangistische Libanese militie aan het doden en vernielen was in het door de IDF omsingelde kamp en van waaruit een groot deel van het kamp was te overzien.
Ik was er wekenlang kapot van en droom er nog steeds wel eens van. Maar naïef als ik toen blijkbaar nog was (en met mij heel veel andere mensen) dacht ik dat dit een keerpunt moest worden in het gedrag van Israël. Immers, wat in Libanon was gebeurd was zo erg, de vernielingen waren zo heftig, de dodentallen zo hoog (20.000 werd later berekend), de moorden van Sabra en Chatila hadden zoveel indruk gemaakt en de Israëli's waren zo massaal met z'n honderdduizenden de straat op gegaan om te protesteren na een oproep van Vrede Nu....
Dode inwoners van Sabra en Chatila.

Maar nee. Er kwam een onderzoekscommissie in Israël (de Kahane commissie die in essentie een soort whitewash operatie was). Het nederzettingenprogram en de bezetting gingen door. Ook Zuid-Libanon bleef lang bezet, en er kwamen - afgezien van intifada's en kleinere campagne - nog meer oorlogen met grote hoeveelheden doden en destructie: de Druiven der Gramschap in 1996, de Libanon-inval van 2006 en de Gaza-campagne van 2008-2009.

Keerpunt?
En nu kunnen we opnieuw denken dat we op een keerpunt staan. De Gaza-oorlog met zijn ruim 1400 doden van wie verreweg de meesten burgers, en zijn totale vernieling van de infrastructuur, is een nieuw dieptepunt in wat langzamerhand een bekend Israëlische patroon mag worden genoemd. Maar ditmaal stapelen de onderzoeken en rapporten zich op. Human Rights Watch, Amnesty, B'tselem, het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten PCHR hebben een barrage aan bewijmateriaal verzameld waaruit blijkt hoezeer Israël handelde in strijd met het oorlogsrecht en de mensenrechten. En tenslotte is daar dan het onderzoek dat als moeder van alle onderzoeken mag worden aangeduid: het Goldstone rapport van de Fact Finding Mission van de Human Rights Council van de VN.
Goldstone's rapport is niet alleen vernietigend voor Israël, het vraagt ook om actie. Het stelt voor Israël drie maanden de tijd te geven voorbereidingen te treffen om eigen onderzoek te beginnen en nog eens drie om te laten zien dat het serieus aan de slag gaat met eigen vervolgingen en maatregelen, zoniet dan zou de zaak in handen gegeven moeten worden van de aanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag.

Kangoeroe-hof
Israël legt deze aanbeveling naast zich neer. Het legt het hele rapport naast zich neer. Het haalt alles uit de kast om Goldstone's rapport, dat op 29 september in de UN-Human Rights Council aan de orde wordt gesteld 'tooth and nail'' te bestrijden. Een keur uit de reacties van het Israëlische establishment:

Israel's deputy foreign minister said the Goldstone Commission report should be treated like the U.N. resolution equating Zionism with racism.
Danny Ayalon told leaders of the American Jewish Committee that, as with the 1975 resolution, "we must mobilize and act with all force against the report in order to remove it." "The Goldstone report is a dangerous attempt to harm the principle of self-defense by democratic states and provides legitimacy to terrorism," he said.

Israel on Wednesday asked a number of senior members of the Obama administration to assist in curbing the international fallout from the Goldstone Commission report released this week, which accuses Israel of committing war crimes in Gaza during Operation Cast Lead.
The Foreign Ministry decided Wednesday to focus their efforts to combat the report's accusations on the United States, Russia and a few other members of the United Nations Security Council and the Human Rights Council that are involved in the wars in Iraq and Afghanistan.
The Israeli message is that the Goldstone report threatens those countries because it makes the war on terror very difficult, and therefore efforts must be made to prevent it from being brought before the International Criminal Court in The Hague.
Prime Minister Benjamin Netanyahu raised the issue Wednesday with U.S. special Middle East envoy George Mitchell, while Deputy Foreign Minister Daniel Ayalon discussed it with U.S. ambassador to the United Nations Susan Rice and other senior officials.

Netanyahu said the commission, headed by South African Constitutional Court Judge Richard Goldstone, was a "kangaroo court" whose conclusions were drawn up before the hearings even started.


Handtekeningen
Een kangoeroe hof, net zo erg als de 'zionisme is racisme-resolutie', conclusies al klaar voordat de hoorzittingen begonnen, gevaar voor het voeren van de oorlog tegen het terrorisme. (En natuurlijk ook beschuldigingen dat het gaat om een 'klassieke vorm van antisemitisme' (de fascist Lieberman op Buitenlandse zaken). Het kan niet op. Israël lijkt een wespennest waarin iemand een steentje heeft laten vallen. Het bromt en zoemt aan alle kanten en prikt waar het maar kan, maar introspectie of zelfs maar een poging het rapport te weerleggen met argumenten - vergeet het maar.

Nu kunnen we opnieuw denken dat we op een keerpunt staan, schreef ik hierboven. Er is namelijk, ondanks al het lawaai uit Jeruzalem, een kans - een kleine? - dat Israël ditmaal rekenschap en verantwoording zal moeten gaan afleggen en zich moet realiseren dat de mensenrechten voor iedereen gelden, zelfs voor die mensen die op grond van de recente Joodse geschiedenis menen dat zij immuun zijn voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. Laten we de kleine kans wat vergroten, te beginnen in eigen land. Wie begint er met een handtekeningenactie aan het adres van onze minister Verhagen, waarin we hem vragen volledig achter het rapport van de Missie Goldstone te gaan staan?

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...