maandag 7 september 2009

Fusie op komst in Amerikaans 'peace camp'

Bijeenkomst van Obama met Joodse leiders, eerder dit jaar.

Een niet onbelangrijk bericht: J Street, de redelijk snel groeiende 'linkse Joodse lobby' in de VS maakt zich op om een belangrijke acquisitie te doen. De Jewish Forward meldt dat fusiebesprekingen gaande zijn tussen J Street en Brit Tzedek weShalom, een overwegend progressief religieus getinte Joodse organisatie. Beide organisaties stellen zich ten doel druk uit te oefenen op de Amerikaanse regering ten gunste van vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen. Beide organisaties zijn bijvoorbeeld krachtig voor de door Obama gevraagde bouwstop in de nederzettingen (inclusief Jeruzalem).
J Street is een betrekkelijk nieuw fenomeen dat andere organisaties als Americans for Peace Now of de progressieve zionisten (een studentenorganisatie) heeft overvleugeld of overgenomen. De organisatie volgt welbewust een gematigde ('left of the middle of the road') koers en streeft ernaar een tegenhanger te worden van AIPAC, de reguliere (rechtse) Joodse lobby. J Street heeft een budget van ongeveer drie miljoen dollar en 22 man staf en werknemers en heeft dus nog een lange weg te gaan, want AIPAC heeft 70 miljoen te verteren. Brit Tzedek weShalom is belangrijk voor J Street omdat het een groot 'grassroots'' netwerk achter zich heeft en een groot reservoir aan sprekers en progressieve rabbijnen. Het budget van BTwS van 900.000 dollar is vermoedelijk evenmin te versmaden.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...