dinsdag 8 september 2009

De lessen van Ben Gurion?

Kolonisten en rechtse Israëlische politici hebben gisteren een demonstratie gehouden waarin werd geëist dat begonnen wordt met de bouw van Mevasseret Adumim, een nieuw deel van Maaleh Adumim, de grootste nederzetting op de Westoever. Mevasseret Adumim heet nu nog E1. Het is het enige lege stuk tussen Maaleh Adumim en Jeruzalem, maar als het straks bebouwd is, is het de laatste schakel in een keten die de Westoever definitief in tweeën deelt. Infrastructuur en toegangswegen liggen er al sinds de tijd van Ariël Sharon. Wat de bouw tegenhoudt is verzet van de VS en de EU.

Aan de demeonstratie namen veel jongeren deel, plus een aantal parlementariërs en twee ministers. Vrede Nu hield een tegendemonstratie. Minister van Infrastructuur Uzi Landau (Israel Beiteinu) hield een toespraak:
''If Israel gives in to American pressure it will disgrace the state of Israel. Instead, Israeli leaders should learn from Israel's first Prime Minister, David Ben-Gurion. When the world warned Ben-Gurion not to declare Jerusalem the capital of Israel, Ben-Gurion responded by moving the Knesset to Jerusalem. We need to regain that spirit, to bring back that kind of leadership... We have honor, we have history, we have courage.”

Ja, maar hij kan van Ben Gurion ook leren dat het soms beter is wél naar de Amerikanen te luisteren. Zoals in 1956 toen Eisenhower eiste dat hij zich onmiddellijk weer terugtrok uit de zojuist op Egypte veroverde Sinai.
Of is dit meer een les voor Obama?

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...