maandag 6 februari 2017

Israel neemt omstreden ''landroof'' wet aan

 De Knesset.

Het Israelische parlement heeft maandagavond de omstreden wet aangenomen die met terugwerkende kracht privé land van Palestijnen kan onteigenen waar nederzettingen en ''outposts'' op hebben gebouwd. De uitkomst van de stemming was 60 vóór, 52 tegen. 
De wet die de ''land grab'' (landroof) wet wordt genoemd door de tegenstanders maakt het mogelijk dat delen van nederzettingen of outposts die op privé grond zijn gebouwd met terugwerkende kracht kunnen worden onteigend. Tot dusver heeft Israel altijd de fictie gehanteerd dat de nederzettingen op ''staatsland'' (d.w.z. aan niemand toebehorende grond) zijn gebouwd. Dat was in een groot aantal gevallen overigens uiterst aanvechtbaar, omdat bizarre criteria werden gehanteerd om gronden tot staatsland aan te merken en omdat ook grote aantallen eigendomsclaims van Palestijnen met juridische trucs als ''ongeldig'' werden gediskwalificeerd.
Deze nieuwe wet, die door de voorstanders de ''reguleringswet'' wordt genoemd, omdat het nederzettingen die illegaal op privéland hebben gebouwd ertegen beschermt dat zij (zoals pas nog de voorpost Amona) gedwongen zouden kunnen worden afgebroken, breekt met dit fictieve principe. Zij neemt de Palestijnen zonder pardon hun grond af en maakt het de landeigenaars onmogelijk hun land te claimen tot het moment dat er ooit er een politieke regeling tussen Israel en Palestina zal zijn. De eigenaars kunnen alleen aanspraak maken op compensatie, hetzij in geld (125 procent van de waarde van de grond) hetzij door een stuk ander land toegewezen te krijgen, als dit tenminste voorhanden is.
De wet was ook in Israel omstreden omdat zij de deur openzet naar een nieuwe manier van land voor nederzettingen verwerven. De leider van de oppositionele Arbeidpartij, Isaac Herzog, noemde haar het in beweging zetten van een trein die alleen in Den Haag (bij het Internationaal Strafhof) tot stilstand kan komen. De ultra rechtse Bezalel Smotrich van HaBayit HaYehudi noemde het echter ''een historische dag voor de nederzettingenbeweging en voor Israel. Vandaag bepaalde Israel dat de ontwikkeling van Judea en Samaria (de Westoever, AbuP.) een Israelische belang is. Vanaf hier zullen we doorgaan de Israelische soevereiniteit (op de Westoever) uit te breiden en nederzettingen in het hele land te bouwen.''
Op dit moment vallen 16 nederzettingen of outposts onder de wet. Dat zijn Ofra, Eli, Netiv Ha’avot, Kokhav Hashahar, Mitzpe Kramim, Alon Moreh, Ma’aleh Mikhmash, Shavei Shomron, Kedumim, Psagot, Beit El, Yitzhar, Har Bracha, Modi’in Illit, Nokdim en Kokhav Yaakov.
Minister van Justitie Ayelet Shaked kan meer nederzettingen en outposts aan de lijst toevoegen als daar ook land van Palestijnen is ingepikt en als daar toestemming voor wordt gegeven door de  Commissie voor de Grondwet en Justitie van de Knesset.
Het is vrij zeker dat de NGO Vrede Nu bij het hooggerechtshof bezwaar zal aantekenen tegen de wet. Procureur generaal Mandelblitt heeft al aangekondigd dat hij dan de wet niet zal verdedigen. Ook premier Netanyahu was aanvankelijk naar verluidt niet voor de wet, omdat hij internationale repercussies vreesde. Bij zijn bezoek aan Londen, waar hij maandavond van terugkeerde, kreeg hij van premier May te horen dat het Verenigd Koninkrijk zich tegen de wet verzet. Niettemin vond de stemming maandagavond na Netanyahu's terugkeer toch plaats. De premier maakte bekend dat hij van tevoren de Amerikaanse regering Trump van de stemming in kennis had gesteld.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...