dinsdag 21 februari 2017

''Hebron killer'' Elor Azaria krijgt slechts 1,5 jaar voor doodschieten gewonde Palestijn

Elor Azaria in the rechtszaal, 21 februari 2017. (Foto Haaretz)

De Israelische sergeant Elor Azaria (20), die in januari door een militaire rechtbank schuldig bevonden was aan doodslag, heeft woensdag zijn straf te horen gekregen: 1,5 jaar gevangenisstraf, een jaar voorwaardelijk en degradatie tot korporaal. Azaria schoot verleden jaar maart de 20 jarige Abdel Fatah al Sharif dood die gewond op de grond lag, nadat hij was neergeschoten. Samen met een kameraad, Ramzi al Qasrawi, zou al Sharif met een mes een aanval hebben uitgevoerd op Israelische soldaten die daarbij licht tot matig gewond raakten.
Azaria had de pech dat zijn daad werd gefilmd door een medewerker van de mensenrechtenorganisatie B'tselem. Deze was overigens net te laat om ook een opname te maken van de dood van al Sharifs kameraad al Qasrawi, die op vergelijkbare manier werd vermoord.
De video van Azaria ging echter de hele wereld rond, en daarop werd Azaria in staat van beschuldiging gesteld. Eerst voor moord, maar toen bleek dat zijn daad veel steun van andere Israeli's had, werd de aanklacht verlaagd tot doodslag. Nog weer later werd duidelijk dat Azaria voor zijn daad ook de steun had van de hoogste leden van het Israelische establishment. Vandaar waarschijnlijk dat zijn straf nu zo belachelijk laag uitvalt. Nou ja, zo weten de Palestijnen tenminste dat een Palestijns leven in Israel echt op waarde wordt geschat. Azaria gaat overigens in beroep.
Het is de moeite waard om het vonnis van Azaria te vergelijken met wat recente vonnissen over Palestijnen. Zo kreeg het 14 jarige jongetje  Muawiya Alqam in juli verleden jaar 6,5 jaar omdat hij in het gezelschap was geweest van zijn jongere neefje toen deze een agent licht verwondde met een mes.  De 19 jarige Anas Aqraa kreeg onlangs 15 jaar, omdat hij een Israeli bij een aanval verwond had. In januari werd het 17 jarige meisje Marah Jawdat Bakr veroordeeld tot 8,5 jaar wegens een poging een aanval uit te voeren met een mes. In december werd de 22 jarige Abd al-Aziz Hamad Marie veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf wegens hulp bij een aanval met een mes die een Israeli het leven kostte. Marie had onder meer het mes geleverd waarmee de dader stak.
Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. De straf die Azaria kreeg valt daar dus in de verste verte niet mee te vergelijken. Zijn straf valt op zijn best in de categorie van de straffen die Palestijnen krijgen voor een post op Facebook (vaak een jaar of soms zelfs meer), of voor het gooien van stenen. Israel veroordeelde bijvoorbeeld in maart verleden jaar zeven kinderen (van wie één van 14, één van 16 en één van 17) voor het gooien van stenen tot gevangenisstraffen variërend van 12 tot 39 maanden.
Zo wordt hier overduidelijk gedemonstreerd dat er niet alleen twee rechtssystemen naast elkaar bestaan, één voor de onder bezetting levende Palestijnen en een ander voor alle Israeli's, maar dat ook zelfs rechters in Israel binnen zo'n rechtssysteem nog overduidelijk met twee maten meten.

2 opmerkingen:

inke zei

Wat moet je zeggen wat kun je nog zeggen bij dit verschil in het beoordelen van misdaad en straf. En waar blijft de stem van de Europese politiek . Geen woord van Federica Mogherini over de Israëlische landroofwet, geen protest, geen veroordeling, zelfs geen vragen. Ik word er zo moedeloos van.

Unknown zei

Goh, dat een moordenaar zo maar in het leger kan blijven en alleen maar gedegradeerd wordt tot korporaal dat zegt toch wel wat over het leger van Israel.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...