donderdag 9 februari 2017

Israelische luchtaanval (?) doodt twee Palestijnen aan Egyptische kant van de grens met Gaza

Israelische luchtaanval van afgelopen maandag: het moment dat een raket ontploft. (Foto AFP).

Twee Palestijnen zijn in de vroege ochtend van donderdag aan de Egyptische kant van de grens van Gaza gedood bij een Israelische luchtaanval. Vijf anderen raakten gewond. De twee mannen werden door Ashraf al Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, geïdentificeerd als Hossam al-Sufi, (24 uit Rafah) en Mohammed al-Aqra (38 uit Gaza stad). Ze zouden zijn getroffen door een raket waarmee Israel een tunnel bestookte.
Israel ontkende dat het een aanval had uitgevoerd aan de Egyptische kant van de grens. De aanval kwam echter enkele uren nadat vanuit de Egyptische Sinai woestijn raketten waren afgevuurd op de Israelische badplaats Eilat. Daarbij vielen geen slachtoffers. Ook was er materiële schade. Drie raketten werden onderschept door Israels Iron Dome systeem, een vierde viel op een leeg stuk terrein. Overigens maakte Egypte donderdag bekend dat het de afgelopen twee weken zes tunnels vanuit Gaza heeft vernietigd.
In het recente verleden is het vaker voorgekomen dat Israel vanuit de Egypische Sinai werd bestookt.In 2011 doodden aanvallers acht Israeli's net ten noorden van Eilat. Israel doodde daarop in een tegenaanval zeven aanvallers en vijf Egyptische politiemannen. In 2013 doodde Egypte vier mannen in de Sinai die op het punt stonden een raket op Israel af te vuren. In 2014 werd een Israelische soldaat gewond door een uit de Sinai afgevuurde anti tankraket tijdens een drugssmokkel operatie. En in 2015 werden raketten vanuit de Sinai afgevuurd door IS. Daarbij vielen geen slachtoffers.
Maandag voerde Israel luchtaanvallen uit op Gaza, daarbij werden twee mensen gewond. Zij vonden plaats nadat er een raket uit Gaza was afgevuurd op Ashkelon in Israel zonder dat daarbij schade was aangericht. De mensenrechtenorganisatie Al Mezan waarschuwde donderdag mede naar aanleiding hiervan voor het risico van een nieuwe oorlog in Gaza, als Israel zijn bombardementen opvoert. De angst wordt mede bepaald door uitspraken van leden van het Israelische kabinet dat het niet de vraag is óf er een nieuwe oorlog in Gaza komt, maar wel wanneer die komt.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...