woensdag 1 februari 2017

Netanyahu en Lieberman keuren plannen goed voor nog eens ruim 3.000 huizen in bezet gebied

Lieberman en Netanyahu (Times of Israel)
De Israelische premier Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben samen de bouw goedgekeurd van ruim 3.000 nieuwe huizen in nederzettingen op de Westoever. Dat is dinsdag laat op de dag bekendgemaakt door het ministerie van Lieberman. ''We zijn in een nieuwe periode beland waarin het leven in Judea en Samaria weer terug op het spoor zijn.'' zei Lieberman in de verklaring.
Het besluit komt op het moment dat het Israelische leger zich voorbereidt op de evacuatie van de illegale buitenpost Amona die moet worden ontruimd op last van het hooggerechtshof. De maatregel lijkt deels bedoeld om de kolonisten, die protesten hebben aangekondigd, gunstig te stemmen.
De bekendmaking komt ook net een week nadat Israel de constructie goedkeurde van 566 huizen in nederzettingen behorend bij Jeruzalem en 2,500 huizen verspreid over de Westoever.
De plannen, die samenvallen met het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Trump, betreffen nu samen de bouw van ruim 6.000 huizen in bezet gebied. President Trump heeft, in tegenstelling tot al zijn voorgangers die de bouw van nieuwe huizen in bezet gebied steeds in verklaringen afkeurden, geen woord over de  nieuwe plannen laten horen. Wel heeft hij bij zijn inauguratie een serie kolonisten uitgenodigd. Ook heeft hij een geheide hardliner die miljoenen aan de nederzetting Beit El heeft bijgedragen, benoemd tot ambassadeur in Israel. Dit heeft prmier Netanyahu, die regelmatig botste ,et Trumps voorganger Obama, aangemoedigd. Bij de vorige aankondiging van bouwplannen vertelde hij voirge aan leden van de Knesset dat dat nog jaar ''een voorproefje'' was. 

In de verklaring van Lieberman werd een aantal van de goedgekeurde plannen opgesomd: De nederzetting Alfei Menashe krijgt 700 nieuwe huizen, Oranit 200; Nofim 50; Beit Arye 650; Efrat 30; Nokdim (waar Lieberman zelf woont) krijgt er 150; Givat Ze'ev 150; Shavei Shomron 70; Karnei Shomron 100; Shilo 100; Metzudot Yehuda 100; Kfar Eldad 80; Beitar Illit 650.Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...