woensdag 1 februari 2017

Israelische aanklager eist tussen de 3 en 5 jaar voor Azaria

Sergeant Azaria
De Israelische militaire officier van justitie heeft dinsdag de eis geformuleerd dat sergeant Elor Azaria een gevangenisstraf van tussen de drie en vijf jaar krijgt. Ook moet hij worden gedegradeerd van sergeant tot soldaat.
Azaria schoot op 24 maart 2016 in Hebron de 21 jarige Palestijn Abdel Fattah al Sharif die zwaar grond op de grond lag, dood door hem een kogel door het hoofd te schieten. Hij had de pech dat een medewerker van de mensenrechtenorganisatie B'tselem dit vastlegde op een video. Omdat die video het hele land en de rest van de wereld doorging werd Azaria vervolgd. Op 4 januari stelde een militaire rechtbank in Tel Aviv vast dat hij doodslag heeft gepleegd. Volgens het Israelische, van het Britse recht gekopieerde systeem volgt de bepaling van de strafmaat later.

Azaria werd aanvankelijk moord ten laste gelegd. Dat werd later teruggebracht tot doodslag. Daarvoor is de maximumstraf overigens nog steeds 20 jaar. Azaria krijgt dat niet, omdat er veel protesten waren tegen het feit dat hij überhaupt in staat van beschuldiging werd gesteld. Tal van politieke kopstukken pleitten voor gratie. 
De Palestijn Abdel Fattah al Sharif was overigens niet de enige die die dag in Hebron werd doodgeschoten. Hij was samen met een kameraad, Ranzi al Qasrawi, die eveneens was neergeschoten en later, op dezelfde wijze als al Sharif maar net iets eerder, met een kogel door het hoofd werd doodgeschoten. Medewerkers van B'tselem waren ook hiervan getuige, maar waren net te laat om er een video opname van te maken. De dader hiervan is dus onbekend en er is ook nooit een onderzoek ingesteld. Laat staan dat er iemand hiervoor zou zijn vervolgd.   

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...