donderdag 23 februari 2017

Benoemingen conservatieve rechters zorgen voor ruk naar rechts Israelisch hooggerechtshof

Vier nieuwe opperrechters: van linkse naar rechts en met de klok mee: George Karra, Yael Willner, David Mintz  en Yosef Elrom. (Foto's Haaretz). 

De Israelische ''Commissie voor benoemingen in de rechterlijke macht'' heeft woensdagavond vier nieuwe rechters benoemd die in de loop van het jaar openvallende plaatsen zullen opvullen in het hooggerechtshof, het hoogste Israelische rechtscollege. Drie van de vier waren kandidaten van de rechtse minister van Justitie Ayelet Shaked (HaBayit HaYehudi). De deze zomer aftredende president van  het hof, Miyam Naor, en haar twee collega's die eveneens deel uitmaakten van de commissie, zagen slechts één van de kandidaten van hun keuze gekozen worden. 
De verwachting is dat de nieuwe rechters het hooggerechtshof flink verder naar rechts zullen doen opschuiven. De krant Haaretz schrijft zelfs dat de nieuwe rechters ervoor zullen zorgen dat de bezetting zal blijven zoals hij is.  Ook zal naar verwachting de ''activistische tendens'' van het hof, dat naar het voorbeeld van de vroegere president van het hof Aharon Barak nog wel eens ingreep om wetgeving van het parlement af te keuren, door de nieuwe rechters worden afgeremd. Minister Shaked stak haar vreugde over de benoemingen niet onder stoelen of banken.
Woensdagavond, onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws, zei Shaked in een verklaring dat het ''een historische dag'' was die de samentelling van het hof op dramatische wijze zou kunnen veranderen. ''Eindelijk is er een menselijke en juridische keuze gemaakt die dient als een spiegel voor het Israelische volk,'' zei ze. En voor de microfoon van de legerradio zei ze het nog iets duidelijker: ''Ja, we kunnen het openlijk zeggen, het zal het vertrouwen van rechts in het hooggerechtshof herstellen.''
De benoemingen betreffen David Mintz, Yael Willner, Yosef Elron en George Karra.  De in Engeland geboren Mintz is een rechter in het gerechtshof van Jeruzalem. Hij woont in de nederzetting Dolev van het Etzion Blok bij Jeruzalem. Behalve rechter is hij ook rabbijn. Hij staat bekend als uiterst conservatief en het schijnt dat hij Shaked's eerste keus was.Hij is overigens niet de eerste rechter uit het hooggerechtshof die in een illegale nederzetting woont. Eerder werd rechter Noam Sohlberg uit de nederzetting Alon Shvut al aan het hof toegevoegd.
Een andere kandidaat die een duidelijke voorkeur van Shaked had is Yael Willner. Zij is rechter in het gerechtshof van Haifa. Zij is net als Mintz orthododox religieus. De derde kandidaat Yosef Elron is de president van het gerechtshof van Haifa. Volgens The Times of Israel staat hij bekend als een ''niet activistische'' rechter. Zijn kandidatuur stuitte op verzet van de zittende rechters in de Commissie, maar zij lieten hun bezwaren varen in ruil voor een overeenkomst dat de Commissie als vierde kandidaat George Karra zou steunen. Karra, een rechter uit het gerechtshof van Tel Aviv, is een christelijke Palestijn, die in de plaats komt van de aftredende, eveneens Arabische, Salim Jubran. Karra, die deel uitmaakte van de rechters die ex president Katsav tot zeven jaar veroordeelde wegens het plegen van meerdere verkrachtingen, was de keuze van de zittende rechters van het hooggerechtshof.
De vier komen in de plaats van de rechters Miriam Naor, Elyakim Rubinstein, Salim Joubran en Zvi Zilbertal, die in de komende maanden zullen aftreden.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...