woensdag 22 februari 2017

Israel stelt meldplicht in voor ondernemingen die niet aan nederzettingen willen leveren

 De nederzetting Maale Adumim.

Het Israelische parlement heeft een wet aangenomen die ondernemingen verplicht het in hun vestiging(en) duidelijk leesbaar te melden van als zij weigeren leveranties of diensten uit te voeren in de nederzettingen. Als zij dat nalaten en toch geen zaken doen met de nederzettingen, kan dat bestraft worden met een maximumbedrag van 10,000 shekel (ongeveer 2,000 euro) als compensatie uit te betalen aan de klant die zo geen dienst geleverd krijgt.
De wet is het product van afgevaardigde Shuli Moalem-Refaeli (van de nederzettingenpartij HaBayit HaYehudi) en de vorm ervan is een amendement op de ''Wet op het verbod van discriminatie bij de levering van goederen en diensten, of bij de toegang tot publieke plaatsen of plaatsen van entertainment''. Volgens Moalem-Refaeli zal de wet de kolonisten in staat stellen een ''zwarte lijst'' samen te stellen van ondernemingen die verschil maken tussen nederzettingen en het eigenlijke Israel.
Wat Moalem-Refaeli niet vermeldde is dat de nieuwe wet zo ook een uitstekende extra dienstverlening geeft aan buitenlanders die willen meedoen aan BDS (Boycot, Sanctions and Desinvestement), en niet heel Israel maar alleen de nederzettingen willen boycotten en de firma's die met de nederzettingen zaken doen en daar geld aan verdienen. Zij hoeven nu alleen nog maar iemand langs te sturen om te kijken  of de onderneming die zij willen boycotten zo'n bord heeft geplaatst of niet.
De kans dat zij daarbij fouten maken is gering. De nieuwe wet gebiedt dat ondernemingen die weigeren met de nederzettingen zaken te doen dit in hun zaak of kantoor vermelden op een bord van tenminste 210 x 297 centimeter onder de kop ''Leveringsvoorwaarden'' of ''Dienstverlening aan de cliëntele". Die kop moet 65 pixels groot zijn. De tekst daaronder mag niet kleiner zijn dan 24 pixels (wat nog steeds behoorlijk groot is).
De nieuwe wet werd mede ingediend door de Arbeidpartij. De ''Gezamenlijke lijst'' (van Arabische partijen) bekritiseerde de wet als weer een nieuwe maatregel die de annexatie (van de Westoever) moet voorbereiden. Moalem-Refaeli stelde dat de wet ook discriminatie bij de levering aan Arabische steden en dorpen tegengaat, maar volgens de Palestijnse Knessetleden wordt dat al gedekt door de bepalingen die discriminatie verbieden en is daar dis geen behoefte aan.

1 opmerking:

Anoniem zei

WANNEER GAAN ZE ISRAEL HALT TOE ROEPEN

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...