donderdag 2 februari 2017

Netanyahu belooft een nieuwe nederzetting aan de bewoners van de ontruimde outpost Amona

Israelische politie in actie. In het ene geval gewapend (met geweren om sponskogels af te schieten) in het andere ongewapend en vertrouwenwekkend. Het één was om een Bedoeïenendorp (Umm al Hiran) te slopen, het andere om de Joodse outpost Amona te ontmantelen. U mag kiezen welke van de twee waarbij hoort. (Plus972 magazine).

Premier Netanyahu van Israel heeft de bewoners van de ''illegale outpost'' Amona beloofd dat zij een nieuwe nederzetting krijgen nu de oude wordt ontruimd. De nieuwe nederzetting zal de eerste worden die Israel sticht sinds ongeveer 25 jaar . Sinds de jaren '90 heeft Israel zich tevreden gesteld met het uitbreiden van bestaande nederzettingen, het creëren van ''outposts'' die dan als ''buitenwijken'' van bestaande nederzettingen werden voorgesteld, of het met terugwerkende kracht ''legaliseren'' (voor de Israelische wet) van al eerder gestichte ''illegale outposts''.
Netanyahu deed de belofte aan de 41 families van Amona woensdag, terwijl de ontruiming in volle gang was. De politie meldde aan het einde van de dag 800 mensen te hebben verwijderd en dat 24 agenten (licht) gewond in ziekenhuizen waren behandeld. Er restten nog enkele tientallen mensen die zich verschanst hadden in de synagoge Het hooggerechtshof  heeft na jaren touwtrekken bepaald dat de outpost op 25 december ontruimd moest worden omdat hij op privé grond van Palestijnen was gebouwd. De regering wist dat nog te rekken tot 1 februari.

Achtergrond van de belofte van Netanyahu was, dat het hooggerechtshof op dezelfde dag dat de ontruiming begon, woensdag, bepaalde dat een plan om de hele outpost naar een naburige heuveltop te verplaatsen ook niet mogelijk was. Een klacht van een aantal Palestijnse landeigenaars die was ingediend door de NGO Yesh Din, met het argument dat de grond op de heuveltop hun eigendom was, werd namelijk ontvankelijk verklaard.    
Netanyahu's bureau gaf daarop een verklaring uit dat hij een team heeft ingesteld dat gaat zoeken naar een goede plek voor een nieuwe nederzetting voor Amona. Het team bestaat uit zijn eigen stafchef, vertegenwoordigers van de bewoners van Amona, en de adviseur voor nederzettingenactiviteiten van minister Lieberman van Defensie.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...