dinsdag 14 februari 2017

Hamas kiest nieuwe leider politbureau

Haniye en (rechts) al Sinwar, (foto al Quds).

Hamas, de belangrijkste Palestijnse beweging in Gaza, heeft een nieuwe leider gekozen voor haar politbureau als opvolger van Ismail Haniye. Het is de 55 jarige Yahya al Sinwar. Haniye maakt zich klaar om straks Khalid Meshaal op te volgen als partijvoorzitter van Hamas. 
Al Sinwar zit sinds 2013 in het politbureau van Hamas. Hij zat daarvoor lange tijd gevangen in een Israelische cel. Hij werd opgepakt in de jaren '80, tijdens de Eerste Intifada, en later veroordeeld tot 451 jaar gevangenisstraf. In 2011 kwam hij echter vrij bij de omvangrijke ruil van gevangenen tegen   de Israeli Gilad Shalit. Al Sinwar wordt in kringen van de Ezzedin al Qassam brigades van Hamas  geroemd omdat hij het netwerk ''al Magd'' oprichtte dat erop uit was Palestijnse verraders die werkten voor de Israeli's op te sporen en te executeren. Het  vonnis van de Israelische militaire rechters was daarop gebaseerd. Hij is afkomstig uit de stad Khan Younis en raakte bij het werk van Hamas betrokken op de Islamitische Universiteit van Gaza, waar hij destijds het ''Islamitische Blok'' oprichtte dat Hamas vertegenwoordigde bij de verkiezingen in de studentenraad.

Het is duidelijk dat al Sinwar afkomstig is uit de militaire kringen van Hamas.Volgens Israelische publicaties is hij een ''hardliner'' of zelfs een ''extremist'' die de relaties met Israel beschrijft in termen van een eeuwigdurende strijd. Binnen Hamas wordt hij omschreven als iemand die met name goede relaties heeft met Egypte. Wat zijn verkiezing betekent voor de verzoening met de beweging Fatah van Mahmoud Abbas is vooralsnog onduidelijk. Al Sinwar staat sinds 2013 op de zwarte lijst van terroristen in de Verenigde Staten, voor wat dat waard is.      

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...