vrijdag 3 februari 2017

Witte Huis komt met halfslachtige verklaring over bouwen in de bezette Palestijnse gebieden

Het Amerikaanse Witte Huis heeft eindelijk een uitspraak gedaan over de omvangrijke bouwplannen in bezet Palestijns gebied die de Israelische regering bekend heeft gemaakt sinds Donald Trump is aangetreden als president van de Verenigde Staten.
In een verklaring die donderdag werd uitgegeven zei het Witte Huis: ''Hoewel we niet geloven dat het bestaan van nederzettingen een hinderpaal voor vrede met de Palestijnen is, is de bouw van nieuwe nederzettingen of de uitbreiding van bestaande nederzettingen buiten hun huidige grenzen mogelijk niet bevorderlijk voor het bereiken van dat doel.'' Maar tegelijkertijd zei het Witte Huis ook dat de nieuwe Amerikaanse regering nog ''geen officieel standpunt heeft ingenomen over de zaak van de nederzettingen''.
De verklaring kwam twee weken voor premier Netanyahu een officieel bezoek gaat brengen aan president Trump.
Het was de eerste Amerikaanse reactie op het feit dat de regering Netanyahu in de afgelopen twee weken plannen bekend heeft gemaakt voor de bouw van ruim 6.000 nieuwe huizen in bezet gebied en ook het plan lanceerde om, voor het voor het eerst sinds de jaren '90, een nieuwe nederzetting te gaan bouwen ter vervanging van de inmiddels ontruimde ''buitenpost'' Amona.
De verklaring was teleurstellend voor de heersende rechtse partijen in Israel die zich de afgelopen weken ingenomen hebben getoond met de nieuwe rechtse wind die vanuit Washington waait. Maar tot nu toe heeft alleen Danny Danon, de Israelische ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York, gereageerd. Volgens Danon was het te vroeg om te spreken van een ''ommekeer'' binnen de nieuwe regering Trump, maar was duidelijk dat zij aandacht had voor de zaak en dat er verder over zal worden gepraat als Netanyahu naar Washington komt. ''We zullen het niet altijd over alles eens zijn,'' voegde hij eraan toe.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...