zondag 26 februari 2017

Opnieuw wint een Palestijn ''Arab Idol''

De finalisten van ''Arab Idol''. Van links naar rechts de Jemeniet Ammar Mohammed, winnaar Yacoub Shahin en nummer twee Amir Dardan. (Foto' s Arab48)

De Palestijn Yacoub Shahin (23) uit Bethlehem heeft zaterdag in Beirut de zangwedstrijd ''Arab Idol'' van de commerciële zender MBC gewonnen. Het is de tweede keer dat een Palestijn wint, nadat in 2013 de titel werd gewonnen door Mohammed 'Assaf uit Gaza.  Tweede werd eveneens een Palestijn, Amir Dardan uit Majd al Krum (rechts op de foto) in Galilea maar tegenwoordig wonend in de VS. De derde plaats was voor Ammar Mohammed uit Jemen.
 De uitslag werd met een geweldig enthousiasme gadegeslagen op Manger Square, het centrale plein voor de Geboortekerk in Betlehem, waar tienduizenden zich verzameld hadden voor een gigantisch scherm. Na de bekendmaking dat Shahin had gewonnen brak een gejuich uit, dansten mensen op het plein en was overal in Bethlehem getoeter van auto's te horen. Shahin's moeder Norma bedankte daarna de menigte dat zij voor haar zoon hadden gestemd. 
Vreugde was er trouwens ook in Majd al Krum, waar eveneens en grote menigte de uitslag gadesloeg, om hun oud plaatsgenoot Amir Dardan toe te juichen. Dardans familie kwam overigens oorspronkelijk uit Birwe, een dorp ten noorden van Akka waaruit ook de beroemde dichter Mahoud Darwish  stamde, en dat in de oorlog van 1948 is gesloopt. Yacoub en Amir zongen na het bekend worden van de uitslag samen, omhuld met Palestijnse vlaggen, het lied ''Mijn belofte en mijn eed, mijn bloed is Palestijns''.
Shahin, volgens Ma'an een christen behorend tot de kleine Palestijnse Assyrische gemeenschap, studeerde oud (Middenoosterse luit) en klarinet aan het Edward Said Muziekinstituut in Bethlehem. Daarnaast studeerde hij ook binnenhuisarchitectuur. Zijn vader is houtbewerker en maakt onder neer traditionele voorwerpen van olijfbomenhout.
Het publiek op Manger Square in Bethlehem.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...