donderdag 16 februari 2017

Trump staat niet meer vierkant achter de twee statenoplossing

President Trump van de VS heeft woensdag volgens sommigen geschiedenis geschreven door tijdens de eerste officiële ontmoeting met premier Netanyahu van Israel niet expliciet vast te houden aan een twee staten oplossing. Tijdens de obligatie persconferentie na afloop zei hij dat hij hard zal werken aan een oplossing maar dat die compromissen van twee kanten zal vergen en dat het uiteindelijk aan de partijen was om een akkoord te bereiken, iets waarmee hij leek aan te geven dat hij geen druk zal uitoefenen op één van de beide kanten.
Gevraagd op hij voor een twee statenoplossing is, zei Trump dat er wat hem betreft meerdere mogelijkheden zijn. ''Ik heb gekeken naar de de twee staten en de één staat en ik houd van de oplossing waar allebei de partijen van houden.'' zei hij. '' Ik kan met allebei leven. Ik dacht een tijdje dat het misschien de twee staten was, dat het misschien de makkelijkste van de twee was, maar echt, als Bibi en de Palestijnen, als Israel en de Palestijnen gelukkig zijn, ben ik gelukkig met wat zij het liefste hebben.''
Voor de rest zei Trump dat hij het prettig zou vinden als Israel wat minder nadruk op de nederzettingen zou leggen. ''Ik zou het fijn vinden als jullie wat rustiger aan zouden doen met de nederzettingen,'' zei hij. Aan de andere kant sloot Trump zich echter weer aan bij de Israelische eis, indertijd in het ''vredesproces ingebracht door Netanyahu zelf, dat de Palestijnen Israel moeten erkennen als ''Joodse staat''. De Palestijnen hebben dit altijd geweigerd. Zij hebben Israel al lang als staat erkend, maar menen dat het niet aan hun is om ook het karakter van de staat te bepalen. Verder vinden zij dat dit de positie van de in Israel wonende Palestijnen zou ondermijnen. 
Netanyahu zelf hield zich op de vlakte wat betreft de twee statenoplossing. Hij gaf, zoals gewoonlijk, als zijn mening dat de nederzettingen ''niet het hart van het conflict raken''. Hij weigerde in te gaan op de vraag of hij achter de twee statenoplossing staat en zei dat hij ''liever over inhoud praatte dan over labels''. Wel gaf hij aan dat voorwaarden voor onderhandelingen (let wel: van de man die altijd zei dat hij wilde onderhandelen zonder voorwaarden vooraf) dat de Palestijnen Israel erkennen als ''Joodse staat'' en dat Israel de veiligheidscontrole over het gehele gebied in handen moet houden.  Er zou anders gevaar bestaan voor islamitische extremisme, aldus Netanyahu. 
Netanyahu verraste Trump echter tijdens de persconferentie door op te merken dat het mogelijk beter zou zijn de onderhandelingen uit te breiden tot een groter gezelschap van landen in het Midden Oosten. ''Voor de eerste keer zolang ik leef zijn er Arabische landen in de regio die Israel niet zien als een vijand maar in toenemende mate als een bondgenoot,'' zei hij. ''Ik geloof dat er een grote kans op vrede is via een regionale benadering, via het betrekken van onze nieuwgevonden Arabische partners bij het nastreven van een bredere vrede met de Palestijnen.'' Trump toonde zich verrast (ik wist niet dat je dit ter sprake zou brengen), maar zei dat dit meerdere landen betreft en dat hiernaar gekeken moet worden, dat dit misschien mogelijkheden zou bieden. Hij noemde het ''iets prachtigs'' (a terrific thing). 
De eerste ontmoeting die Netanyahu had met de nieuwe Amerikaanse president van wie hij grote verwachtingen koesterde, heeft hem dus misschien niet de vrijbrieven voor onbeperkte nederzettingenbouw opgeleverd waarvan hij had gedroomd, maar wel nieuwe perspectieven geopend, ook al zouden dat best eens vooral illusies kunnen blijken te zijn. De commentaren in de Amerikaans pers waren intussen niet mals over het feit dat Trump niet vierkant achter de twee statenoplossing was blijven staan. De New York Times, Washington Post, en Los Angeles Times beschreven Trumps optreden allemaal als “nonsensicaal,” en het idee van een eenstaats oplossing als “absurd”. Zij waarschuwden dat het verlaten van een politieke lijn die de VS tientallen jaren heeft vastgehouden de kansen op een gewelddadig conflict hebben vergroot.
De Palestijnse kring rond Mahmoud Abbas, de Palestijnse Autoriteit, kwam met vergelijkbare kritiek. maar dat was geen verrassing.

1 opmerking:

Jaap Hamburger Broek in Waterland zei

Trump heeft onmiskenbaar iets van WA, en niet alleen uiterlijk: 'beetje dom...'

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...