vrijdag 9 december 2011

Man in Nabi Saleh overlijdt na opzettelijk beschoten te zijn met traangasgranaat


De foto's vormen een sequence. De bovenste toont Mustafa Tamimi (28) uit Nabi Saleh op de Westoever net voordat hij werd getroffen. Op de tweede valt hij nadat een Israelische soldaat hem vanuit de jeep, van minder dan twee meter afstand, een traangasgranaat in zijn gezicht heeft geschoten. Op de derde foto ligt hij op de grond. 
Tamimi ligt intussen aan de beademing in een Israelisch ziekenhuis. De helft van zijn gezicht is weg.  Zijn toestand is kritiek en waarschijnlijk hopeloos. Ooggetuigen, onder wie Lina Al-Saafin, een medewerkster van de Electronic Intifada, zeggen dat het geen ongeluk was en de Israeli's gericht schoten. De foto's illustreren het. Tamimi gooide een steen, de deur van de jeep ging open en de soldaat schoot met opzet recht in Tamimi's gezicht. Het incident gebeurde tijdens de vrijdagse demonstratie tegen de Muur en de confiscatie van landbouwgrond. Nabi Saleh is één van de plaatsen op de Westoever waar dit soort demonstraties wekelijks worden gehouden. Niet alleen Tamimi werd overigens gewond. Een jonge man liep een beenbreuk op en een jonge vrouw een gebroken arm doordat er met rubber kogels op hen werd geschoten. 
Update: Mustafa Tamimi is een dag later overleden. Zal er een Israeli worden berecht voor deze moord?
Hieronder een foto van hem en zijn familie. Op de voorgrond zijn ouders, links hijzelf, rechts van hem zijn jongere broers.

Bovenste twee foto's Active Stills/Haim Swarczenberg, derde foto Ma'an, 
onderste foto Active Stills)

(

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik weet niet of het allemaal familie is van de leider van de protesten,maar meerdere mensen met de naam Tamini zijn of gevangen genomen/geweest of ernstig gewond geraakt tijdens demonstraties.
http://nabisalehsolidarity.wordpress.com/
gr. Jose

Alexander zei

Niet om flauw te zijn maar ik zie een flinke katapult bij het slachtoffer. Vanuit een rijdende jeep iemand bewust in zijn gezicht schieten is heel erg lastig. Gewoon een ongelukje.

Abu Pessoptimist zei

Ik zie geen katapult, wel gooide hij volgens de ooggetuigen een steen naar de auto. En iemand raken vanuit een auto die in dezelfde richting beweegt als het slachtoffer is erg makkelijk, vooral als de afstand maar een meter of twee bedraagt. Ik denk dat Tamimi dat stenengooien beter had kunnen laten, maar dat betekent nog niet dat het geen moord is als een militair hem - tegen alle regels en ook de Israelische instructies in - van vlakbij recht in zijn gezicht schiet.

Anoniem zei

Alexander: Waar zie jij een katapult? En: misschien is het raken moeilijk, maar dat wil niet zeggen dat het richten op een ongeluk is.

Alexander zei

Beste Abu, moord is het natuurlijk in geen geval. De verwachting van degene die vuurt op die afstand is realistisch gezien een wolk traangas met een flinke blauwe plek en/of een botbreukje. Het mag niet maar ik zou zelf ook vuren en hopen dat ik zijn torso raak. De stenen die er liggen zijn potentieel dodelijke wapens.

Het zou kunnen dat ik in foto 1 een katapult zie (zwarte V-shape) maar nu niet meer heel zeker. Woordvoerder Leibovitz van het Israelische leger liet wel zo'n ding zien waar Tamini mee zou hebben geschoten.
Hij is overigens keurig naar de IC van een Israelisch ziekenhuis gebracht.

Anoniem zei

Alexander: hoezo "keurig" naar een IC gebracht? De foto die IDF liet zien is een katapult die ligt op een bed. Dat is dus kul. En verder nog steeds uitleg gevraagd hoe iemand "per ongeluk" kan mikken op iemand. Je zwetst.

eGast (again)

Abu Pessoptimist zei

Alexander, het is wel degelijk moord, of minimaal doodslag. Er zijn eerdere gevallen bekend waarbij gericht schieten met een traangasgranaat dodelijk was, zoals in 2009 in het geval van Bassem Abu Rahme uit Bil'in. ( http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2010/07/dood-bassam-au-rahmeh-in-bilin-alsnog.html )
Er zijn ook gevallen bekend waarin een schot op het gezicht van een veel grotere afstand dan nu in Nabi Saleh het verlies van een oog tot gevolg had en fracturen aan oogkas en kaakbeen. Zie het geval van het Amerikaanse meisje Emily Henochowicz.( http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2010/06/bilin-protest-in-teken-van-free-gaza.html ) En er is natuurlijk nog het geval van de Amerikaan Tristan Anderson die aan het voorhoofd geraakt werd en sindsdien een kasplant is. (zie eerste link).
Kortom, het effect is wel wat meer dan een blauwe plek of een botbreukje, zeker van zo'n afstand als hierboven op de foto's te zien is. En dat mag ook als bekend worden verondersteld. Het is ook gewoon verboden volgens de schietinstructies van het Israelische leger zelf. Maar je zal zien dat de soldaat niet vervolgd wordt of er afkomt met een berispinkje.
Wedden?

De opmerking dat jij zelf in die situatie ook zou hebben geschoten vind ik dan ook zonder meer getuigen van een criminele en/of racistische instelling. (Je zou het niet in je hoofd halen zoiets te zeggen als de demonstrant in kwestie een Jood was geweest). En natuurlijk liet die lt-kolonel Leibowitz een katapult of zoiets zien. Het valt nog mee dat ze niet en pistool liet zien dat alsnog in Tamimimi's zak was aangetroffen. En misschien moet ik nu op mijn beurt zeggen dat ik niet flauw wil zijn, maar ik kan onvoorstelbaar boos worden als ik denk aan de hoeveelheid leugens en halve waarheden die ik van die legerwoordvoerders voorbij heb zien komen sinds de drie jaar dat ik nu ongeveer blog.

Anoniem zei

While residents of Nabi Saleh have already endured decades of continuous land grab and expulsion to allow for the ever continuing expansion of the Halamish settlement, the takeover of the spring served as the last straw that lead to the beginning of the village’s grassroots protest campaign of weekly demonstrations in demand for the return of their lands.
De nederzetting is illegaal, het afnemen van water is illegaal,alles wat Israel op de west Bank doet is illegaal en daar mag je je tegen verzetten. Geen verzet betekent dat je kansloos bent en dat alles van je afgenomen wordt. Vorige week nog een filmpje gezien van de traangasregen in het zelfde dorp,walgelijk en nog eens walgelijk. Ik hou niet van geweld ,maar wat moet je doen als alles van je wordt afgenomen, stil in een hoekje zitten tot dat het voorbij is?
Het is moord, niets meer, niets minder.
gr. Jose

Gennadi zei

Het is zeker treurig maar gooien met de stenen naar de politie of leger is niet de beste manier om lang en gelukkig leven.
Jammer genoeg zie ik op deze blog (ook niet op de blog van Anja) geen reactie op de incident in De Balie. Niet belangrijk of valt niks te zeggen?

Abu Pessoptimist zei

I) Gennadi, ik schreef al dat met stenen gooien misschien geen goed idee was (het was tenslotte een geweldloze demonstratie). Maar dat gezegd hebbend, moeten we wel constateren dat dit 1)een steen was tegen een gepantserde auto, en 2) dat in een beschaafd land een soldaat (of politieman) die zoiets beantwoordt met het van vlakbij afschieten van een high velocity traangasgranaat (actieradius ongeveer 100 meter) in iemands gezicht, onmiddellijk zou zijn gearresteerd. In Israel daarentegen komen de legerwoordvoerders met totaal ongefundeerde beschuldigingen jegens het slachtoffer (hij zou een katapult hebben gebruikt of zoiets - op de foto's is te zien dat het onzin is. En als het dat niet was geweest, wat dan nog?). Conclusie: Israel is dus geen beschaafd land.

II) Ik heb inderdaad niet over het incident in De Balie geschreven. Ik ben niet zo geïnteresseerd in dat soort discussies - ik ben er al heel lang van overtuigd dat een gematigde Islam bestaat - en was er dus niet bij. En om te gaan vertellen dat er ook idioten zijn die boos worden en vervelend gaan doen als je iets anders vertelt dan in hun salafistische opvattingen te pas komt, ach, dat is toch niet echt nieuws?

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...