vrijdag 16 december 2011

Addameer: 'Israel heeft weer net zo veel Palestijnen gearresteerd als het vrij liet onder Shalit-deal'


Nachtelijke arrestatie van 16-jarige jongen in Bil'in op de Westoever. De foto is van oktober 2010.

Israel heeft sinds op 18 oktober 477 Palestijnse politieke gevangenen werden vrijgelaten in ruil voor de Israelische militair Gilad Shalit, 470 nieuwe arrestaties onder Palestijnen verricht. Dat is dus ongeveer een gelijk aantal als werd vrijgelaten krachtens de eerste fase van het akkoord over de gevangenenruil dat was bereikt tussen de Israelische regering en Hamas.  De mensenrechtenorganisatie Addameer die zich bezighoudt met het lot van de Palestijnse gevangenen heeft dat donderdag bekendgemaakt. 
Addameer constateert dat de de ruil geen verandering heeft gebracht in Israels politiek van het massaal vasthouden van Palestijnen. Wat er gebeurt is dat de Israelische gevangenissen weer worden bijgevuld met vrijwel een gelijk aantal Palestijnen als was vrijgelaten. En ook de vrijgelaten gevangenen zelf werden niet gevrijwaard. Het Israelische leger deed  in een flink aantal gevallen invallen in hun huizen, riep hen op om te worden verhoord door de geheime dienst en in één geval werd een ex-gevangene opnieuw gearresteerd.
Bij de 470 Palestijnen die tussen 18 oktober and 12 december werden gearresteerd gaat het in 70 gevallen om kinderen en in 11 gevallen om vrouwen. Israel  maakt bij de arrestaties - net als voorheen - vaak gebruik van undercover agenten, bekend onder de naam musta’arabeen (nep-arabieren), die zich als Palestijnse burgers verkleden om hinderlagen te kunnen uitvoeren of Palestijnen thuis of op hun werk te arresteren. In veel gevallen vinden gezamenlijke invallen van de geheime dienst en het leger 's nachts plaats, waarbij opzettelijk vernielingen worden aangericht in huizen die worden binnengevallen.
Van de 70 kinderen die in deze periode werden opgepakt was de meerderheid afkomstig uit het Shu'afat kamp bij Jeruzalem, of het Dheisheh kamp bij Bethlehem. Van de in de afgelopen twee maanden opgepakte 11 vrouwen verblijven er nog twee in detentie. Eén van de vrijgelaten vrouwen is de Isra Salhab, een journaliste die meer dan 20 dagen vastzat in het Moskovia ondervragingscentrum in Jeruzalem. Zes vrouwen werden opgepakt buiten de Hasharon gevangenis, waar zij een demonstratie hielden tegen het feit dat een aantal van acht vrouwen in strijd met het tussen Israel en Hamas bereikte akkoord toch niet werden vrijgelaten. Drie van de gearresteerde vrouwen werd kort daarna weer vrijgelaten, de andere werden veroordeeld tot huisarrest.
Opvallend was dat vooral politieke activisten werden opgepakt sinds 18 oktober. Zo'n 150 mensen waren lid van een partij, volgens het Israelische leger, met name ging het om mensen die actief zouden zijn binnen het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Enkelen werden veroordeeld, anderen kregen  administratieve detentie opgelegd. Ook werd de politiek van het arresteren en opleggen van administratieve detentie aan leden van het Palestijnse parlement (PLC) voortgezet. Twee PLC-leden  wed gearresteerd sinds 18 oktober, en de administratieve detentie van zes PLC-leden werd vernieuwd. Eén PLC-lid kreeg een gevangenisstraf van 30 jaar.
Op 27 oktober werd bovendien, na een massale hongerstaking tegen straf-maatregelen tegen gevangenen, waaronder het frequent gebruik van de isoleercel, de gevangenhouding in afzondering van Ahmad Sa’adat met een jaar verlengd. Sa'dat, de leider van het Volksfront  voor de Bevrijding van Palestina, begon in december aan zijn  34-ste maand in de isoleercel.
Het geweldloze verzet was eveneens regelmatig een doelwit van het Israelische leger als onderdeel van pogingen het volksverzet te breken. In ongeveer alle dorpen waar wekelijks vreedzaam wordt geprotesteerd werden arrestaties verricht: tenminste twee in Bil’in, drie in Nabi Saleh, 17 in Beit Ummar, drie in Al-Ma’asara, één in Kufr Qaddum en twee in Al-Walajeh, plus arrestaties in Oost-Jeruzalem en de heuvels in Zuid-Hebron.
In het licht van het bovenstaande is Addameer bezorgd over wat er gaat gebeuren na de tweede fase van de vrijlating van gevangenen onder de Shalit-overeenkomst. Verwacht wordt dat zondag 18 december nog eens 550 gevangenen vrijkomen. Addameer roept de internationale gemeenschap, met name de EU en de VN, op om ervoor te helpen zorgen dat dit niet wordt gevolgd door nieuwe golven van arrestaties.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, wat moet je daar nou weer over zeggen, van alles schiet er door mijn hoofd maar dat zijn alleen maar cynische gedachten, die hou ik maar voor me.
Volgens een Amerikaanse advocaat moeten de Palestijnen bewijzen dat ze een staat waardig zijn, waar hebben ze het over, wie moet iets bewijzen?
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Het was de leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, die dat zei op een bijeenkomst van de Amerikaanse Reform (=liberale) joden. Cantor is een zionist en een hardliner. Hij bekritiseerde de 'cultuur van haat en rancune' van de Palestijnen en zei dat als de Palestijnen net als de Joden in vrede willen leven in een eigen staat, zij eerst maar eens moeten bewijzen dat ze dat waard zijn.
In sommige opzichten is Amerika echt een achterlijk land. Dit is de majority leader van het Huis en hij komt niet uit boven het niveau van, zeg maar, Ratna Pelle.

Anoniem zei

http://www.huisvanafgevaardigden.nl/2011/12/tweede-kamer-en-de-israelische-bezetting/
Duidelijk stuk, let op de reacties van Likud en Sam van Rooy(pvv)
gr. Jose