zaterdag 3 december 2011

Israel vernielt eigen afluisterapparatuur in Libanon, aflevering zoveel in spionagefeuilleton

 Het Israelische leger heeft vrijdag een van haar eigen spionage-apparaten vernield, dat in Zuid-Libanon was opgesteld om communicatie af te luisteren, zo heeft  Hezbollah bekendgemaakt.
Apparatuur tussen de stenen (Foto Libanese leger)
'De Israelische vijand heeft vandaag met behulp van een onbemand vliegtuigje een spionage apparaat opgeblazen dat verbonden was aan een communicatie netwerk tussen de dorpen Srifa en Deir Kifa. Dat gebeurde nadat het islamitische verzet (is Hezbollsah, ap) erin was geslaagd het apparaat te ontdekken,' aldus een verklaring van Hezbollah. Volgens de verklaring werd niemand gewond bij de explosie die plaatsvond iets ten oosten van de kustplaats Tyrus. 
Een lid van Hezbollah vertelde het persbureau AFP dat Hezbollah eerder vijf leden naar de plek had gestuurd waar het apparaat was ontdekt. Dat had de Israeli's mogelijk erop geattendeerd dat het ding was gevonden. Op 3 December 2010, liet Israel op soortgelijke wijze ook twee afluister-uitrustingen ontploffen in het Zuid-Libanese dorp Wadi al-Qaysiyya. 
De Libanese autoriteiten openden vorig jaar een klopjacht op spionnen voor Israel, waarbij meer dan 100 mensen die voor de Mossad werkten of gewerkt hadden werden opgepakt. Het grootste deel van hen moet nog voorkomen. Ook Hezbollah voert zijn eigen spionage-oorlogje met Israel. Zo onthulde Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah in augustus 2010 dat Hezbollah erin was geslaagd de codes te breken waarmee de Israeli's hun beelden overseinden vanuit de onbemande spionagevliegtuigjes die het regelmatig over Libanon laten  vliegen. Daardoor had Hezbollah in 2005 kunnen vaststellen dat Israel kort voor de moord op de toenmalige premier Rafiq Hariri enkele malen zijn dagelijkse route met behulp van die vliegtuigjes had gefilmd. Hezbollah leidde eruit af dat Israel waarschijnlijk betrokken was bij de moord.
Israelisch onbemand vliegtuigje
De ontdekking van de afluisterapparatuur is een nieuw succesje van Hezbollah, maar uit diverse berichten mogen we afleiden dat de beweging zo'n succesje wel kon gebruiken,  nadat het onlangs blijkbaar in een door de Israeli's uitgezette val was getrapt. Op 22 november vond namelijk een zware explosie plaats in een gebied bij Siddiqin in Zuid-Libanon. Gegevens daarover waren - en bleven - schaars omdat Hezbollah het gebied afschermde en geen nieuws maar buiten bracht over wat er gebeurd was. Maar mensen uit de buurt gaven aan dat het ging om een wapenopslagplaats van Hezbollah. 
Andere bronnen brachten de explosie in verband met de mysterieuze verdwijning van een onbemand Israelische vliegtuigje.(Het was nog niet eerder voorgekomen dat zo'n ding was neergestort). Het uiteindelijke verhaal - in extenso gebracht door blogger Richard Silverstein die dit soort verhalen altijd goed volgt en over de noodzakelijke bronnen beschikt -  lijkt erop te wijzen dat Israel Hezbollah een poets heeft gebakken door zo'n onbemande  drone te laten neerstorten in een Hezbollah gebied. Daar werd het door Hezbollah-mannen gevonden en voor nader onderzoek naar de wapenopslagplaats gebracht.- waar het vervolgens explodeerde en een kettingexplosie veroorzaakte. Hoeveel mensen daarbij werden gedood en hoeveel wapens verloren gingen is niet bekend. Onduidelijk is ook of zich in de opslagplaats raketten bevonden, maardat lijkt niet onwaarschijnlijk.  

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar dat lijkt niet waarschijnlijk of onwaarschijnlijk?
Zou er dan niet een hele grote explosie zijn geweest?
gr. Jose

Wijze van Zion zei

"t Wordt me steeds duidelijker wiens brood u eet....

Abu Pessoptimist zei

José, het WAS een grote explosie.

En meneer Wijze, ik kan u natuurlijk vertellen dat ik beurtelings brood van AH of de Marokkaanse bakker eet, plus stokbrood, pita, khubz, en eish baladi, net naar waar ik ben en zoals het uitkomt. Maar ik kan ook de ironie even vergeten en u vertellen dat u waarschijnlijk zo'n kleinzielig nationalistje bent dat alle nieuws alleen wil zien door het eigen zionistische brilletje. Ik doe daar, zoals u hebt gemerkt niet aan mee, omdat ik het ongezond, treurigmakend, ingaand tegen de familietraditie en au fond in strijd met joodse waarden vind zijn. Als u dat niet bevalt, kunt u wegblijven. Als u zinnig (of desnoods onzinnig) commentaar wilt leveren bent u welkom, mits het maar wel met argumenten is onderbouwd.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...