maandag 19 december 2011

Spanningen in Palestijns kamp Ein el-Hilweh in Libanon

 Palestijnen in het kamp Ein al-Hilweh zoeken een heenkomen voor de gevechten

De toestand in het kamp Ein el-Hilweh, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon bij Saida (Sidon) was maandagmorgen gespannen nadat nieuwe gevechten uit waren gebroken tussen aanhangers van Fatah en islamisten van de groepering Jund ash-Sham. De spanning was zondag hoog opgelopen nadat een lijfwacht van Mahmoud Issa, beter bekend als El-Lino, het hoofd van de gewapende afdeling van Fatah was neergeschoten op de groentemarkt. De lijfwacht, Amr Fostoq, werd doorzeefd met kogels en stierf in een ziekenhuis in Saida.
 De Libanese krant Daily Star meldt dat enkele minuten na de aanval op Fostoq ook het vuur werd geopend op kolonel Talal Urduni van Fatah, die naar de plaats van de aanval kwam om poolshoogte te nemen.Urduni werd licht gewond, maar zijn lijfwacht Youssef Saadi werd door meerdere kogels in de borst geraakt. Hij belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een andere officier van Fatah en een Libanese burger werden eveneens gewond, evenals een zesjarig jongetje dat door drie kogels werd geraakt.
Maandag braken nieuwe vuurgevechten uit. Tientallen families vluchtten uit het kamp naar de nabijgelegen stad Saida, meldde het IMEMC.

De situatie is al langer gespannen in Eil al-Hilweh als gevolg van tegenstellingen tussen Fatah en islamisten van de groepering Fatah al-Islam zowel als Jund ash-Sham. Vorige week werd ook al een lijfwacht van El-Lino gedood. Het ging toen om Ashraf Qaderi, die werd doodgeschoten in zijn kruidenierswinkel. In de dagen erna openden onbekenden het vuur op Ahmad Abdallah, een leider van Fatah al-Islam. Hij werd daarbij licht gewond.

Geen opmerkingen: