maandag 19 december 2011

Het gevecht om Palestijnse huizen in Silwan: één stap vooruit, maar de meeste achteruit

Haaretz meldt Israelische rechters afgelopen donderdag in twee rechtszaken beslist hebben ten gunste van Palestijnse bewoners van huizen in de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem. In beide zaken werd om uitzetting van Palestijnse families gevraagd. Beide zaken waren aangespannen door groepen met banden met Elad, en zijn voorzitter David Be'eri. Elad beheert het Bijbelse pretpark 'De stad van David' in Silwan, verricht er opgravingen en ijvert voor het verjoodsen van dit Arabische stadsdeel.
De familie Faraj (Haaretz)
Een van de zaken was aangebracht door 'Lowell Investments', een duistere firma die is geregistreerd op de Australische Cocos Eilanden (inwonertal 600 mensen). De firma is al eigenaar van meerdere panden in Silwan. In de zaak werd aangevoerd dat een lid van de familie Karin het huis waarin de familie woonde had verkocht. Als bewijs diende een geluidsband. De rechters verwierpen dit bewijs en voegden eraan toe dat de betreffende persoon op zijn best niet meer dan een 16e deel van het huis in eigendom had zodat hij helemaal niet gerechtigd was het te verkopen.
De andere zaak was een verzoek om uitzetting van een Palestijnse familie, de familie Faraj, dat was aangespannen door de organisatie Yad Yaffe, een nonprofit organisatie die zich zegt te richten op de  "research van de bijbel, de Mishna en de Talmud." De organisatie wilde de familie uitzetten omdat zij zich zich illegaal zou bevinden in een huis dat Yad Yaffe had gekocht.De rechter oordeelde echter dat de familie huurbescherming had en dat het verzoek van Yad Yaffe ´tendentieus´ was omdat de organisatie dit heel goed wist.

Goed nieuws dus? Ja inderdaad, voor deze twee families. Maar ter ontnuchtering neem ik hieronder een video over die Hagit Ofran van Vrede Nu op haar blog heeft. De video gaat over Silwan en vertelt in het kort hoe daar de ene na de andere familie op allerlei duistere manieren hun huis kwijtraakt  En het is niet aan te nemen dat een organisatie als Elad zich uit het veld zal laten slaan door een rechtszaakje of twee dat níet werd gewonnen....Geen opmerkingen: