dinsdag 13 december 2011

Kolonisten vallen het Israelische leger en Palestijnen aan

Deauto van de familie Suwwan (Foto Ma'an) Kolonisten hebben maandagavond een Palestijnse auto ten oosten van Qalqiliya aangehouden en met stenen bekogeld. Daarbij raakten drie mensen, onder wie een peuter,  licht gewond. Israëlische militairen sloegen het gebeuren gade maar grepen niet in, in schrille tegenstelling tot wat er gebeurd zou zijn als Palestijnen een Israelische auto hadden bekogeld.  De drie inzittenden, Adnan Suwwan en zijn familie, die als door een wonder slechts licht gewond raakten, werden door de Palestijnse Halve Maan naar een ziekenhuis gebracht waar zij werden behandeld.
Volgens het VN-Bureau voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden (Ocha) is er dit jaar sprake van een stijging van 50% ten opzichte van vorig jaar in het aantal gevallen waarbij kolonisten Palestijnen en/of hun bezittingen aanvallen.
De aanval op de auto van Adnan Suwwan vond overigens plaats in het kader van een grotere actie van boze kolonisten naar aanleiding van het gerucht dat de 'íllegale voorpost' Migron door het Israelische leger zou worden ontmanteld, in overeenstemming met een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof van augustus. Een honderdtal kolonisten had zich verzameld bij de militaire basis van de regio Efraim in de buurt van Qalqiliya.Ongeveer 50 van hen vielen de basis binnen, vernielden er eigendommen en verwondden de commandant van de basis door de deur van zijn jeep te openen en hem met stenen te bekogelen. Hij raakte licht gewond 1). Andere kolonisten hielden zich intussen bezig met het blokkeren van een naburige weg en het bekogelen van Palestijnse auto's, waarvan dus onder meer de familie Suwwan het slachtoffer werd.
Het was niet de enige actie van kolonisten die dag, want eerder hadden 17 kolonisten zich toegang verschaft tot een militair terrein bij de grens met Jordanië, het gebied waar Johannes de Doper zou zijn gedoopt. Zij bezetten onder meer een verlaten kerk, maar werden door het leger gearresteerd. Hun actie was 'een gebaar' in de richting van de Jordaanse koning Abdallah II om zich niet te bemoeien met de kwestie van een voetbrug die van de Plaza voor de Klaagmuur in Oud-Jerzalem leidt naar de Haram al-Sharif/Tempelberg. Jeruzalems autoriteiten sloten deze houten brug zondag, omdat hij gevaarlijk zou zijn geworden en op instorten stond. Koning Abdallah (en moslim-autoriteiten) zijn tegen herbouw van deze zogenoemde Mughrabi-brug, die ooit door Israel is aangelegd en voornamelijk ten dienste staat aan Israeli's en westerse toeristen.die van die kant komen.     
En tenslotte was er dan nog een illegale bid-actie van vijf vrome Joden van de Breslov-secte in de Tombe van Josef bij Nablus. Palestijnse veiligheidsagenten die van niets wisten openden het vuur, maar er raakte niemand gewond.
Premier Netanyahu belegde dinsdagmorgen een speciale vergadering met legerleiders over de incidenten. hij noemde de situatie niet langer te verdragen. 

1) Het is opvallend dat er geen repercussies volgen als joodse kolonisten de deur van een Israelische jeep openen, een steen naar binnen gooien en een officier verwonden. Vrijdag gooide de 28-jarige Palestijnen Mustafa Tamimi in het dorpje Nabi Saleh een steen naar een gepantserde Israelische jeep met een dichte deur, maar toen werd de deur van binnenuit geopend en werd Tamimi met een traansgasgranaat in zijn gezicht geschoten. Hij stierf een dag later.   

Geen opmerkingen: