maandag 19 december 2011

Israel laat tweede groep van 550 gevangenen vrij onder Shalit-deal

 Familie en vrienden wachten tot de bussen opduiken uit de nacht.

Israël heeft zondagavond een tweede groep van 550 Palestijnen vrijgelaten, als tweede fase van de afspraak met Hamas, waarbij in totaal 1027 Palestijnse gevangenen werden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van tegen de Israëlische militair Gilad Shalit. Onder hen waren zes vrouwen, twee mensen met de Jordaanse nationaliteit en 55 minderjarigen van de 164 die Israel in totaal gevangen hield.

De eerste groep van 477 gevangenen was al in oktober vrijgelaten. Daartoe hoorden veel Palestijnen met hoge straffen zoals meermalen levenslang wegens betrokkenheid bij geweld jegens Israëli's. De gevangenen die zondag vrijkwamen zaten kortere straffen uit.
Palestijnse bronnen meldden dat 41 gevangenen de Gaza-strook binnenkwamen via de doorgang bij Rafah. De overige 505 gevangenen werden via de militaire gevangenis in Ofer afgezet bij het checkpoint Rafat en vandaar naar het presidentiële hoofdkwartier in Ramallah vervoerd. Daar werden ze toegesproken door Tayyib Abdul-Rahim, de secretaris van president Abbas en door Aziz Dweik, de voorzitter van het Palestijnse parlement.

Geen opmerkingen: