zondag 4 december 2011

Leger Israel pakt 7 meisjes op die olijfbomen en legereigendommen vernielden


Een Palestijnse vrouw uit Qusra, een dorp in de buurt van Nablus in het noorden van Westoever, toont een afgehakte olijfboom. Begin Oktober werden ongeveer 150 olijfbomen van inwoners van Qusra vernield. Een paar dagen eerder werden zo'n 200 olijfbomen van de plaatsjes Huwara en Einabus, die iets verderop liggen, afgehakt. (AFP)

De Israelische politie heeft zondag zeven meisjes gearresteerd, die ervan verdacht worden een aandeel gehad te hebben in het vernielen van grote aantallen olijfbomen bij het plaatsje Qusra bij Nablus. Ook worden zij ervan verdacht een legerbasis op de Westoever te zijn binnengedrongen waar zij banden van voertuigen doorsneden, auto's bekladden en ander materieel beschadigden. Hun acties vonden plaats in het kader van de zogenoemde 'prijskaart politiek', protesten van kolonisten tegen het verwijderen van een 'illegale outpost' door het Israelische leger, Van de zeven meisjes zijn er zes minderjarig. De enige meerderjarige is de 19-jarige Yaska Weiss uit de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron.Van de anderen is de identiteit niet bekendgemaakt. De rechtbank in Petah Tikva verlengde de detentie van twee van hen zondag met twee dagen, aldus Haaretz. De politie had gevraagd Weiss en een meisje uit Ost-Jeruzalem tien dagen vast te houden, en de anderen vijf dagen.
Qusra heeft de nodige moeilijkheden met kolonisten ondervonden de afgelopen tijd. In september werd de moskee beklad. Dezelfde maand werd een inwoner per ongeluk doodgeschoten  toen het leger een vechtpartij uiteen wilde halen nadat kolonisten het dorp aangevallen hadden. De mensenrechtenorganisatie B'tselem registreerde in Oktober  zeven van zulke overvallen van kolonisten op het dorp in zes weken tijd.
Vernielingen van olijfbomen worden overigens zelden bestraft. De mensenrechtenorganisatie Yesh Din registreerde 97 gevallen tussen 2005 en 2010. Geen enkele van de daders werd daarvoor ooit voor de rechter gebracht.

Ma'an News meldde overigens zondag ook dat een 37-jarige inwoner van Oost-Jeruzalem door een militaire rechtbank in Ofer werd vrijgesproken van 17 tenlasteleggingen, omdat zijn bekentenissen zouden zijn verkregen via marteling. De man was in 2009 gearresteerd en werd beschuldigd van verboden wapenbezit, lidmaatschap van een verboden organisatie en het hebben van plannen om Israeli's te doden. De rechtbank concludeerde echter na het horen van zijn ondervragers van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, dat zijn bekentenis was verkregen via marteling. Onder  meer waren hem medicijnen onthouden die hij nodig had wegens ziekte, had hij vier dagen met handboeien vastgezeten aan een stoel, en was er gedreigd dat ook zijn familie zou worden opgepakt als hij niet bekende.
De vrijspraak is een grote zeldzaamheid. Nog maar enkele dagen geleden bleek uit een jaarverslag van de militaire rechtbanken op de Westoever dat in nagenoeg 100% van alle beoordeelde gevallen veroordelingen volgen, namelijk in 99,74%. Ook komt het bijna niet voor dat vrijspraken plaatsvinden omdat de rechter concludeert dat er is gemarteld. Het Israëlische hooggerechtshof heeft een aantal jaren geleden geoordeeld dat 'milde fysieke druk' toelaatbaar is als het gaat om gevallen die een gevaar kunnen zijn voor de openbare veiligheid. Mensenrechtenorganisaties voeren aan dat de grens tussen 'milde fysieke druk' en marteling eigenlijk niet vast te stellen is.   

1 opmerking:

daniella van den akker zei

Hartelijk dank voor uw reactie gisteren, belangrijk voor mij de dingen enigszins te kunnen duiden. Groet, Daniella, Cairo