woensdag 21 december 2011

Westoever: het leger sloopt, de kolonisten vernielen


 Een moskee in Bani Naim, een dorpje in de heuvels van Zuid-Hebron, werd maandag beklad door kolonisten. De woorden 'Prijskaart''en 'Yitzhar'' (de naam van een nederzetting waar in een zogenoemde 'voorpost' een paar huizen waren neergehaald door het leger), zijn duidelijk leesbaar. Moskeeën zijn de laatste tijd een geliefd doelwit van kolonisten. (Ma'an)

Dinsdag was een drukke dag voor het Israelische leger op de Westoever en zijn sloop-equipes. In Huwwara bij Nablus werd een weg opgebroken door bulldozers. De weg was kort daarvoor aangelegd  voor een bedrag van $ 400.000 vertelde de burgemeester van Huwwara, Mouin Abdul-Karim Damidi, aan een verslaggever van het Palestijnse persbureau Wafa. Volgens de burgemeester zijn acht huizen en een hoeveelheid land van 1000 dunam (100 hectare) nu nagenoeg onbereikbaar geworden, terwijl de weg ook Huwwara met diverse andere dorpen verbond. Volgens de burgemeester had het leger geen bericht gegeven dat de weg niet gewenst was. De reden waarom de weg werd opgebroken is onbekend.  
In de Oost-Jeruzalemse wijk Silwan, in de Ath-Thoury \buurt, ten zuiden van de Aqsa Moskee, werd dinsdag een aantal industriële gebouwen gesloopt om plaats te maken voor een parkeerplaats.
Ook in het Bedoeïenendorp Fasayil in de Jordaanvallei werd dinsdag een aantal bouwsels plat gemaakt. Ma'an meldde dat de autoriteiten de bewoners maandag een sloop-bevel hadden overhandigd. Dinsdag kwamen de bulldozers.
De kolonisten lieten zich niet evenmin onbetuigd. In Bani Naim ten oosten van Hebron, werd maandag een moskee met graffiti beklad, waaronder de woorden 'Prijskaart' en 'Yitzhar' duidelijk te lezen waren. Het gebied rond Hebron is, net zoals het gebied rond Nablus, veelvuldig doelwit van aanvallen en vernielingen door kolonisten.  
Eerder diezelfde maandag kreeg het dorpje Beitin bij Ramallah bezoek van een aantal kolonisten die het dorp bestormden met vuurwapens in de aanslag. Vijf auto's van dorpelingen werden in brand gestoken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-officials-security-council-criticism-on-west-bank-violence-disgusting-1.402817
Nou laten Europese leiders zich eens goed horen,krijgen ze allemaal een flinke veeg uit de pan,
gr. jose

Ben zei

"It's a blatant interference in Israel's internal affairs"

Bijna goed. Moet zijn:'groot-Israel's internal affairs'.

Abu Pessoptimist zei

"It's a blatant interference in Israel's internal affairs," one ministry official said, adding that that statement is "a veiled threat that if Israel doesn't prosecute the perpetrators the EU will drag it into international courts," he added.

According to a senior Foreign Ministry official, Israeli embassies in Germany, U.K., France, and Portugal were instructed to submit a harsh protest to their local foreign ministries by the end of the week.

Meanwhile, an unprecedentedly severe official response was made, in which Israel attacked the three most powerful nations of Europe, considered Israel's closest friends on the continent.

However, even with that backlash against the U.K., France, Germany, and Portugal, the Foreign Ministry has decided against publically or diplomatically appealing to Russia, whose UN envoy lead the anti-Israel attack.

Tja, en dat allemaal omdat een aantal leden van de Veiligheidsraad Israel in een verklaring veroordeelde wegens het geweld op de Westoever.

Ben, je hebt gelijk. Inmenging in de interne affaires van Groot-Israel. En José, je hebt ook wel gelijk dat je dit aanbracht. Maar er is steeds zoveel om over te bloggen dat ik een diplomatieke gevecht als dit, dat vooralsnog volledig zonder gevolgen zal blijven zoals al die andere diplomatieke gevechten in de afgelopen veertig jaar hiervoor, even heb gelaten voor wat het was.

Anoniem zei

Volgens mij is TAV (in tav mechir, prijskaart, price tag) met een vav, niet met een beth. Spellen kunnen ze dus ook niet.

Ernesto.