maandag 12 december 2011

Ehud Barak gaat akkoord met eerste fase grote uitbreiding van nederzetting Efrat

Givat Dagan, een niet-geautoriseerde voorpost bestaande uit mobile homes, wordt een nieuwe wijk van de nederzetting Efrat . (Haaretz/Michal Fattal).

De Israelische minister van defensie Ehud Barak is akkoord gegaan met de bouw van een nieuwe permanente uitbreiding van de nederzetting Efrat (onderdeel van het Gush Etzion Blok ten zuidoosten van Jeruzalem). De tijdelijke - niet door Israel goedgekeurde voorpost Givat Dagan is alsnog gelegaliseerd en bij Efrat getrokken. De tijdelijke behuizingen worden vervangen door 40 nieuwe stenen woningen, zo meldt Haaretz. Givat Dagan is maar een paar honderd meter verwijderd van het Palestijn se vluchtelingenkamp Deheishe bij Bethlehem en van El Khadr, een voorstadje van Bethlehem.
Tevens heeft Barak zijn goedkeuring gehecht aan het opzetten van een boerderij van 1700 dunam (170 hectare), Givat Eitam genaamd, op land dat behoorde aan Bethlehem en het dorpje Artas, maar dat in 2004 tot 'staatsland was verklaard en bij Efrat gevoegd, nadat een militaire commissie het beroep tegen confiscatie van de eigenlijke Palestijnse eigenaars had verworpen. 
Uit de berichtgeveing van Haaretz wordt duidelijk dat de nu goedgekeurde uitbreiding een opmaat is tot nog veel grotere uitbreidingen van Efrat. De krant meldt dat in de jaren '90 een plan was ontworpen voor de bouw van 500 huizen in Givat Dagan, dat echter in verband met het 'vredesproces' en wegens diplomatieke druk in de ijskast belandde. Als reactie daarop ontstond eind jaren '90 de nu goedgekeurde illegale voorpost Givat Dagan. De nieuwe boerderij - Givat Eitam geheten - is volgens Haartez vooral bedoeld als voorbereiding op uitvoering van een plan om in een later stadium nog eens 2000 nieuwe woningen te bouwen.
De goedkeuring van de huidige uitbreiding komt overigens bovenop een twee maanden geleden goedgekeurde uitbreiding met 277 woningen op een andere heuvel nabij Efrat, Givat Hazayit. Die goedkeuring kwam er in het kader van de reactie van de regering-Netanyahu op de toelating van Palestina tot de VN-organisatie Unesco. De regering-Netanyahu keurde toen plannen goed voor 2000 nieuwe woningen verspreid over diverse nederzettingen.
Efrat is nu een nederzetting met een kleine 8000 inwoners. De meesten van hen zijn gelovig (er zijn ruim 20 synagoges in Efrat) en de meerderheid is rechts (40% stemt Likud ). Min of meer notoire inwoners van Efrat zijn de rabiate Palestijnenhater Itamar Markus van Palestinian Media Watch en de vooral in kringen van Christenen voor Israel erg populaire, fantast en fabulerende commentator Yochanan Visser. 
Efrat.
 

Geen opmerkingen: