donderdag 8 december 2011

Groen licht voor een begin van weer een nieuwe Joodse enclave in Oost-Jeruzalem

Het oude politiebureau van Ras al-Amud. 

De planning commissie van de stad Jeruzalem heeft woensdag een nieuw wooncomplex voor Joden goedgekeurd, middenin in de wijk Ras al-Amud van Oost-Jeruzalem, een Arabische wijk aan de voet van de Olijfberg. Het complex, dat de naam 'Ma'aleh David' krijgt, wordt de tweede Joodse enclave in de wijk. In mei 2011 werd namelijk onder grote publieke belangstelling (het halve kabinet was uitgelopen) middenin Ras al-Amud al de nederzetting Ma'aleh Zeitim geopend, een Joods complex voor 110 families.  Beheerder van dit complex is de ultra-rechtse kolonistenorganisatie Ateret Cohanim en de voornaamste financier ervan was de casino-magnaat Irvin Moskowits uit Florida, die meer van dit soort projecten betaalt. 
Volgens Kanaal 10 van de Israelische tv zal het nu goedgekeurde nieuwe complex bestaan uit 17 nieuwe wooneenheden in een gebouw van vier verdiepingen dat sinds 1967 in gebruik is geweest bij de Israelische politie. Het gebouw is  al gerenoveerd en omgebouwd tot appartementencomplex, meldt de site van Arutz 7, de nieuwszender van de nederzettingenbeweging.

 Ma'aleh Zeitim, Joodse nederzetting middenin de Arabische wijk Ras al-Amud (klik op foto voor groter beeld)

Uit eerdere berichten omtrent de plannen voor Ma'aleh David wordt echter duidelijk dat de 17 appartementen niet meer zijn dan een begin van een veel groter complex dat zo'n 104 Joodse families moet gaan herbergen.Lees bijvoorbeeld wat  Hagit Ofran, die voor Vrede Nu de ontwikkelingen in de nederzettingen volgt, op 10 mei 2010 schreef op haar blog, Eyes on the ground:   
I have been following the developments at the old police station in Ras El-Amud for a few years. On May 2008 the Israeli police left the building and moved to a new structure that was built at the disputed “E1″ area near the settlement of Ma’ale Adumim.  It was part of a deal between the settlers and the police, according to which, the settlers would pay for the construction of the new police headquarter, and in return will get the old one, which was built by the Jordanians on lands that belonged to Jews before 1948.
The settlers plans to knock down the old police station building and to build some 104 new housing units. The approval of such plan should take several years, so they decided, meanwhile, to use the old building for residence. The renovation of an existing building does not require a special permit, as long as all the works are made inside of the structure. However, any works on external wall require a construction permit from the Municipality. A request to make structural changes in the police building was filed with the Municipality on 17 December 2009, but as far as we know, such permit has not yet been issued.
 Het politiebureau van Ras al-Amud na de renovatie (foto Hagit Ofran)

In het kort komt het dus hierop neer: de kolonisten hebben het politiebureau overgenomen, nadat zij een nieuw kantoor voor de politie hebben bekostigd in de sector E1 van de nederzetting Ma'aleh Adumim (Dat is overigens een verhaal apart, want sector E1 is zeer omstreden. Als dit stuk van Ma'aleh Adumim dat nu nog vrijwel leeg is, zou worden volgebouwd, zou dat de Westoever definitief in tweeën knippen). Het oude politiebureau in Ras al-Amud staat op grond die vóór 1948 Joods eigendom was. Het gebouw is daarom - een vaker door de kolonisten toegepaste constructie - weer overgedragen aan de stichting die het gebouw voor  '48 in eigendom had. (Die stichting zelf is ongetwijfeld intussen overgenomen door de kolonisten).
De kolonisten willen het oude politiegebouw uiteindelijk slopen om een complex te bouwen voor 104 families. Maar omdat de goedkeuring van zo'n plan enkele jaren zou kosten, hebben ze besloten alvast te starten met het renoveren en in gebruik nemen van het oude politiebureau. Het nu goedgekeurde plan is dis niet meer dan een beginnetje van een veel groter project.

En terwijl op deze manier de Joodse aanwezigheid middenin Arabisch Oost-Jeruzalem sluipend wordt uitgebreid, vragen nog twee ander ontwikkelingen aandacht. Zo meldt Ma'an News op gezag van de kant Ma'ariv) dat deze week de Muur rond het vluchtelingenkamp Shu'afat in Jeruzalem  (in feite is het een wijk in de stad) zal worden afgebouwd. Daarna zullen de 45.000 inwoners van Shu'afat de rest van Jeruzalem alleen nog maar binnen kunnen komen via één checkpoint. Waarschijnlijk moeten we ons voorstellen dat Shua'afat t daarmee een soort 'township' wordt naar Zuid-Afrikaans model, een Soweto van Jeruzalem.
Shu'afat ommuurd

De tweede ontwikkeling is dat Israel kort geleden is begonnen met het aanleggen een nieuwe verbindingsweg tussen de voornaamste verkeersader in Jeruzalem, de Menachem Begin Boulevard, en wijken als Pisgat Ze'ev, Neve Yaakov, Anatot, Shoafat, en Beit Hanina. Het project aan Route 20 is in strijd met de internationale wet. Het verbindt wijken (nederzettingen) in bezet Oost-Jeruzalem met de rest van de stad en loopt deels door de bezette Westoever.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...