donderdag 11 juli 2013

Palestijnse parlementariërs opnieuw gestraft wegens lidmaatschap van Hamas


Vlnr  Khaled Abu Arafa, Mohammed Totah en hun collega-parlementariër Ahmad Attoun gefotografeerd in het hoofdkwartier van het Rode Kruis in Jeruzalem in 2011, een jaar nadat zij daarheen waren gevlucht omdat hen het recht was ontnomen om in hun woonplaats Jeruzalem te wonen. 

Een Israelische rechtbank heeft donderdag twee Palestijnse parlementsleden tot een gevangenisstraf van 30 maanden veroordeeld wegens 'activiteiten voor Hamas'. De twee, Mohammed Totah, vice-voorzitter van het parlement, en Khaled Abu Arafa, een vroegere minister voor Jeruzalem, kregen bovendien een jaar voorwaardelijk. Daarnaast hangt beiden ook nog een voorwaardelijke straf van zes maanden boven het hoofd voor als zij het zouden wagen terug te keren naar Jeruzalem, hun woonplaats.
De veroordeling is het voorlopige slotstuk van een verhaal dat al langer speelt. Israel had de twee parlementariërs in 2007 kort na de eerste democratische Palestijnse verkiezingen opgepakt wegens hun affiliatie met Hamas. Zij bleven drie jaar, tot 2010, in de gevangenis en bij hun vrijlating werd hun identiteitskaart ingenomen, waardoor zij het recht verloren om in Jeruzalem te wonen, waar hun huizen stonden. (Zoiets kan blijkbaar onder het Israelische recht). De twee hadden daarop - in plaats van de stad te verlaten - hun toevlucht genomen in het hoofdkwartier van het Rode Kruis in Jeruzalem. Daar brachten zij 18 maanden door. Tot zij in januari 2012 van daaruit door de Israeli's werden ontvoerd. (Het Rode Kruis heeft vruchteloos bezwaar gemaakt tegen deze inbreuk op de diplomatieke onschendbaarheid van de organisatie).
Inmiddels hebben Abu Arafa en Totah dus nu ook alweer 18 maanden in voorarrest gezeten, tot zij nu dus  veroordeeld werden tot een straf die maakt dat zij nog eens 12 maanden zullen moeten zitten.
Abu Arafa en Totah waren overigens niet de enigen die hun recht om in Jeruzalem te wonen verloren. Dat lot viel ook de parlementariërs Ahmad Attoun (zie foto boven) en Mohammed Abu Teir ten deel. Ook zij zaten na 2007 drie jaar vast wegens hun affiliatie met Hamas. En ook zij verloren hun inwonerschap van Jeruzalem. Attoun werd in december 2011 uitgewezen naar Ramallah, nadat hij op straat voor het hoofdkwartier van het Rode Kruis was opgepakt. Abu Teir was al in 2010 verbannen. Al deze vonnissen waren overigens volstrekt in strijd met het internationaal recht dat deportatie van burgers uit bezette gebieden verbiedt.

2 opmerkingen:

Ben zei

Palestijnen gestraft wegens niet-Jood zijn

B'Tselem has written urgently to the Legal Adviser in Judea and Samaria, demanding his response to a grave incident in which soldiers detained a five-year-old boy in Hebron for two hours, after he threw a stone. The soldiers threatened the child and his parents, handcuffed and blindfolded the father, and handed the boy over to the Palestinian Police. Detaining a child below the age of criminal responsibility, especially one so young, has no legal justification.http://www.btselem.org/press_releases/20130711_soldiers_detain_5_year_old_in_hebron

Abu Pessoptimist zei

Het jongetje is twee uur vastgehouden en toen losgelaten op last van een commandant die de soldaten erop wees dat het arresteren van vijfjarigen slechte publiciteit voor Israel opleverde.
En daar gaat B'tselem dan tegen tekeer. Ik vind het omhakken van 1150 olijfbomen met goedkeuring van het leger, of het tot tweeëneen half jaar veroordelen van mensen die voor Hamas in het parlement zijn gekozen en hen het inwonerschap van Jeruzalem afpakken, toch serieuzer nieuws. Dáár zou B'tselem iets aan moeten doen.