zondag 8 december 2013

'Ruzie tussen Den Haag en Jeruzalem bij begin bezoek Rutte en Timmermans'

Kerem Shalom crossing
Kerem Shalom waar de scanner is geïnstalleerd

(2 x updated, zie onderaan) -.Het bezoek van premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans aan Israel dreigt een operette-achtige wending te nemen nog voor het vandaag officieel  is begonnen. De krant Haaretz meldt dat Rutte een ceremoniële inwijding van een speciale dure scanner die Nederland cadeau heeft gedaan aan Israel, die vandaag zou plaatsvinden, heeft afgezegd, omdat er een verschil van mening is ontstaan over het gebruik van het ding.
De schenking van de scanner werd nog beklonken door de vorige minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal. Het apparaat  zou goederen die vanuit Gaza geëxporteerd worden kunnen scannen. De export van Gaza naar de Westoever en naar Europa, die '' om veiligheidsredenen'' al sinds 2007 nagenoeg stilligt,  zou dan kunnen worden hervat.
Dat was althans het verhaal, toentertijd, toen Rosenthal de schenking bekend maakte. Maar Haaretz meldt nu dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gevraagd of, nu de scanner er staat, de export ook daadwerkelijk zal worden hervat. En - surprise, surprise - het antwoord was: nee.
 Haaretz meldt dat de vraag was voorgelegd aan het ministerie van Defensie van Moshe Ya'alon en dat daar negatief was beslist. Ambtenaren van dat departement hadden Haaretz uitgelegd dat de scanner weliswaar goederen voor de export zou kunnen scannen, maar dat niet zal gaan doen, omdat Israel de Gaza-strook geïsoleerd wil houden van de Westoever, en omdat hervatting van de export hiermee in tegenspraak zou zijn. Dit alles, uiteraard, ''om veiligheidsredenen''.
En nu schijnt Den Haag kwaad te zijn op Israel. Omdat Den Haag vindt dat het dringend nodig is dat de humanitaire situatie in Gaza wordt verbeterd en er iets gedaan wordt aan de slechte staat van de economie. . En omdat ze in hun hemd staan met de schenking van een scanner van een paar miljoen, die niet zal worden gebruikt, zo vermoed ik.

PS. Timmermans heeft ook nog eens ruzie met de Palestijnen. Hij wilde Hebron bezoeken, maar toen het Israelische leger hem een escort wilde geven, zag hij ervan af. Via Leonie van Nierop van de NRC (via twitter) begrijp ik dat Timmermans erop wees dat de Noorse en andere EU-ministers er ook zonder soldaten konden rondstappen, maar het leger hield voet bij stuk. En nu zijn de Palestijnen kwaad, want de Israeli's hebben Timmermans ''precies gekregen waar ze hem wilden hebben''. De Palestijnen dreigen nu de verdere officiële ontmoetingen met Rutte en Timmermans af te zeggen.
(NB. Deze soap wordt vast en zeker vervolgd).  

PS 2.  Of deze soap wordt vervolgd en hoe, weet ik op dit moment, maandagavond nog niet. Ik denk dat het allemaal weer reuze zal blijken mee te vallen. Aan Rutte zal het niet liggen, die heeft zondagavond samen met Netanyahu aan het diner zijn uiterste best gedaan om net te doen of alles toch koek en ei was. Wel is er toch wel iets blijven hangen van de onenigheid. Lees maar dit stukje op de site van Nieuwsuur. Maar wat in ieder geval NIET is gebeurd, is dat Den Haag van die scanner echt een punt heeft gemaakt. Dat ding wordt geschonken (prijs 3 miljoen) in overleg met Israel opdat de handel van Gaza naar de Westoever kan worden hervat. Maar als de scanner eenmaal is geïnstalleerd, blijkt dus dat handel tussen Gaza en de Westoever helemaal niet in de Israelische scenario's is opgenomen. (Het is tussen haakjes ook uiterst naïef om iets anders te verwachten,. Het is echt iets voor zo'n halve z... Israeli als ex-minister Rosenthal om zoiets wèl te doen).
 Het ministerie van Defensie in Tel Aviv gaf een vrij eerlijk reactie. Het zei dat het niet past in Israels politiek, die er juist op gericht is de Gaza-strook en de Westoever gescheiden van elkaar te houden. Netanyahu probeerde deze wat erg openhartige uitlating van Defensie later weg te poetsen door iets te roepen over ''veiligheid'' en dat ze in Gaza cement voor tunnels hadden gebruikt (alsof dat cement iets met export uit Gaza te maken zou kunnen hebben). Je reinste drogreden dus. Israel wil Gaza gewoon kort houden, honger  laten lijden, net zo lang totdat het Hamasbewind bezwijkt en ze daar net zo uit de hand van Israel gaan eten als de Palestijnse Autoriteit. Maar Rutte (en ook Timmermans) hebben nagelaten dit door te prikken - het was een schot voor open doel geweest - en dus ook nagelaten boos te blijven over die weggegooide drie miljoen voor een scanner die nooit zal worden gebruikt. De lieve vrede moest prevaleren. Hoe Hollands, hoe slap, hoe labbekakkig, en hoe lullig. En hoe erg wordt Gaza dus weer in de steek gelaten....Een beschamend optreden, amateuristische politiek van de allerkoudste grond.     

14 opmerkingen:

joop zei

Joop Jansen, ja je hebt mensen en mensen die erop lijken.DE REIS NAAR ISRAEL VAN RUTTE EN TIMMERMANS EN VAN HET KAPITAAL!!!!!!!!!!!
SCHANDE!! Leve de strijd tegen apartheid van Mandela, wij gaan dubbele kracht vooruit met druk uiteofenen tegen apartheid in Israel-Palestina...

Het is dus nu zaak de asymmetrie in de situatie uit te schilderen..en de nood in foto's te showen!
Hebben Timmermans en Rutte de oorlog meegemaakt, kennen ze "bezetting"?

Die intelligente boys ( want daarvoor houd ik ze toch voor) reppen niet over het woord bezetting > wordt nergens gebezigd..
Rutte en Timmermans: volkomen ingepakt in het Israelische denken..
Het gaat ze alleen om geld verdienen voor Nederlandse bedrijven en vriendjes bIijven met de sterke partij : Amerika alias Israel. Hoe kun je karakterlozer zijn ...?

Het Rights Forum kan ze toch uit de droom helpen met alle cijfers en feiten????
Ze zijn een schande , deze intelligente mannen die hun redenerend vermogen inzetten om hun geldgraagte te rechtvaardigen en niets te hoeven vinden van bv de humanitaire ramp in Gaza maar ook in de West Bank en in de Negev.
Leve de strijd tegen apartheid , wij gaan dubbele kracht vooruit met druk uitoefenen.

Ben zei

Nederland, het land van de koopman en de dominee!

Deze keer een scanner. En in het verleden ook nog een vliegveld in Gaza gesubsidieerd!

Als belastingbetaler en koopman zou ik zeggen: zonde van al het geld.
Laat Israël voortaan haar eigen boontjes doppen.

Anoniem zei

@ Ben,

Niet alleen de koopman en de dominee. Maar ook van het "Poldermodel".

In het buitenland noemen ze zoiets "corruptie"

Herman

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Dit artikel geeft aardig alle halve waarheden weer, van Netanyahu en van Rutte, inclusief die 'om bestwil'.

http://www.nu.nl/politiek/3648946/geen-irritatie-tussen-israel-en-nederland.html

Wat de ene scanner aan de grens met Gaza betreft, Israël wil personen- noch goederenverkeer tussen de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Omdat NL gezegd heeft dat de scanner dat zonder risico wèl mogelijk zou maken, en Israël volhardt in zijn weigering, is het inwijdingsfeestje (gala) niet doorgegaan. In plaats daarvan lacht men elkaar nu toe voor de camera. Alles koek en ei.

Abu Pessoptimist zei

Aardig, Jaap? Ik vind het helemaal niet aardig. Dit Nu.nl geneuzel is een goed voorbeeld van de journalistiek oude stijl die ik indertijd (jaren 90) aantrof bij het ANP toen ik daar noodgedwongen een tijdje een boterham, moest verdienen. Ik heb het toen als chef van de buitenland redactie bij die sectie een beetje kunnen terugdringen maar niet 100% en ook slechts tijdelijk. Het is blijkbaar een onuitroeibaar fenomeen, dit soort ''afgewogen'' journalistiek die alles gladstrijkt tot er alleen maar een soort platgeslagen pannenkoek van non-nieuws overblijft. (Vergeet niet dat jij en ik dit nieuw met heel andere ogen kunnen leen dan de gemiddelde Nederlander).
Helaas is de Haagse politiek niets beter als het op dit ''dossier'' aankomt. Ook daar is de formule dus ''aha, oho en der soep wordt niet zo heet gegeten hoor, eigenlijk niets aan de hand''. Als Rutte en Timmerfrans een knip voor de neus waard waren, hadden ze gewoon een forse rel getrapt over die scanner en de grenzeloze hypocrisie van Israel in deze affaire (Gaza coute que coute blijven uitknijpen onder het aanroepen van de flinterdunne smoes dat het om de ''veiligheid'' gaat) aan de kaak gesteld. Ja, zo kan Israel nog wat haven en vliegvelden wegbombarderen, scanners laten roesten, nederzettingen stichten die ''slechts 1% van het oppervlak van de Westoever beslaan'', en gaat u zo maar verder. Nuttig hoor zo'n bezoek van Nederlands toppolitici. Sukkels zijn het, allebei.

Ben zei

Abu,
Best heftig je commentaar, maar ik ben het volkomen met je eens.
Labbekakkerig en kleurloos!

Gennadi zei

'Volkomen met je eens'. Wat leuk!!! Waarom zijn eigenlijk alle antisemieten altijd 'volkomen met elkaar eens'?

Abu Pessoptimist zei

Een beetje versleten, Gennadi, dat gezeur over antisemieten. Maar als je het zo graag wilt, ik ben inderdaad behoorlijk tegen het soort Joden dat Israel en de Palestijnen beide naar de verdommenis helpt met hun leuke kolonisatiepolitiek. Alleen is er iets raars met dit begrip aan de hand. Als ik als Nederlander een hekel heb aan de regeringspartij VVD ben ik niet meteen een anti-Nederlander. Maar als ik als Jood een hekel heb aan Netanyahu, Bennet en Lieberman, ben ik volgens jou een antisemiet. Je moet me maar eens uitleggen hoe dat zit.

Anoniem zei

Bedankt Maarten Jan.

Heel goede argumenten tegen de bekende "hasbara trucs".

Zou je er nog eens wat meer willen noemen bij gelegenheid?

Herman

Gennadi zei

Aan de rivieren van Babel, daar zaten wij treurend en dachten aan Sion.
In de wilgen op de oever hingen wij onze lieren.
Daar durfden onze bewakers te vragen om een lied,
daar vroegen onze beulen: ‘‘Zing voor ons een vrolijk lied uit Sion.’’
Hoe kunnen wij zingen een lied van de HEER op vreemde grond?
Als ik jou vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn hand de snaren vergeten.
Laat mijn tong aan mijn gehemelte kleven als ik niet meer denk aan jou,
als ik Jeruzalem niet stel boven alles wat mij verheugt.

trees zei

Het is inderdaad niet best, maar wat nog veel erger is , is dat de andere Arabische broederlanden vrijwel helemaal niks doen om de arme Palestijnen te helpen Ze hebben eigenlijk de schurft aan Palestijnen, en daar horen we de linkse policor pers niet over.

Elisabeth zei

trees,
Linkse types hebben het vaak genoeg over het gebrek aan steun aan de Palestijnen door de politieke elite in het Midden Oosten.

De Joden werden ook niet altijd geholpen als ze het nodig hadden en verdiend hadden. Wat wil je nou eigenlijk zeggen? Dat de Palestijnen het verdienen als ze niet geholpen worden? Dat de Joden het verdienen als ze niet geholpen worden?
Of ben je gewoon een naar mensje dat het eigenlijk allemaal heerlijk vindt en met leedvermaak zit te bekijken?

Anoniem zei

Ik vind de Volkskrant hierover de laatste dagen onleesbaar. Ads Bloemendaal die het watergebrek aan de Palestijnen zelf wijt (hele pagina), vandaag de voorpagina dat NL minder pro-Israel zou zijn (wat een probleem zeg).

En nou ene Natalie Righton die aan ons, als nieuwskleuters, uitlegt dat er geen probleem is: "Israël probeert juist geen politiek signaal te geven. Het suggereert dat de scanner niet in gebruik kan worden genomen om veiligheidsredenen". Die Natalie snapt het, zeg.

Egbert.

Feng Chsang zei

Beste Gennadi,

Je loopt achter Gennadi.
Het volk waaruit dat prachtige gedicht ontsproot, is geologisch niet meer te traceren.

Vr. groet,
Feng

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...