donderdag 26 juni 2014

Israelische inlichtingendienst Shin Bet meent te weten wie de ontvoerders zijn


Foto van Haaretz met de portretten van de mannen die de Sin Bet verdenkt: links Marwan Qawasme en rechts Amar Abu Eissa.

De Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet (ook wel: Shabak) verdenkt twee Palestijnen achter de ontvoering van de drie tiener-kolonisten te zitten. Dat is donderdag bekend geworden, nadat een gag order (verbod tot publicatie) was opgeheven. De twee zijn Muhammad Abu Eisha, 33, and Marwan al-Qawasme, 29, uit Hebron. Beiden zijn Palestijnse nationalisten (de Israelische pers noemt ze terroristen) die eerder in Israelische gevangenissen hebben gezeten.
De twee zijn spoorloos sinds de tieners werden ontvoerd. De site YNet zegt dat Palestijnse media melden dat hun vrouwen langdurig zijn ondervraagd en dat ook mensen uit hun omgeving, die hen mogelijk hebben geholpen, zijn opgepakt.
Qawasme werd op zijn 18e voor het eerst gearresteerd. Hij kreeg toen tien maanden en zat tot augustus 2004 in een Israelische gevangenis. Sinds die tijd zat hij nog vier keer vast, waarvan een paar keer in administratieve hechtenis. Tijdens zijn laatste ondervraging zou hij hebben toegegeven sinds 2009 deel te maken van de militaire tak van Hamas in Hebron en onder meer getraind te zijn in het gebruik van explosieven. Hij zat vervolgens in de bak tot maart 2012.
Abu Eisha werd voor het eerst opgepakt in november 2005. Tot juni 2006 zat hij in administratieve detentie (blijkbaar omdat er geen aanklacht tegen hem geformuleerd kon worden), en opnieuw een periode in 2007. Zijn broer was een ''terrorist'' die in 2005 werd doodgeschoten, omdat hij (volgens de Israelische lezing van het gebeurde) een projectiel naar soldaten zou hebben willen gooien. De vader van Abu Eisha werd eveneens meerdere malen opgepakt wegens ''terreur activiteiten''.
Het rijkelijk strooien met woorden als ''terrorist'' en ''terreur activiteiten'' is vrij storend in dit soort berichten in Israelische kranten. De Israelische pers noemt elke daad van verzet ''terreur'' en elke Palestijn die niet met de hoed in de hand de bezetting en de nederzettingen toejuicht, een ''terrorist''. Intussen kunnen de kranten niet eens de naam van deze ''terroristen'' behoorlijk spellen. Zo heeft YNet het over Eisha, terwijl de familienaam van de man Abu Eisha is, en noemt Haaretz Qawasme (een zeer bekende familienaam in Hebron) ''Kuasma''.
De verdwijning van de drie Israelische jongens heeft de grootste militaire operatie op gang gebracht op de Westoever sinds meer dan tien jaar. In twee weken leidde dat tot de dood van zes Palestijnse jongeren, plus twee of drie ouderen die overleden aan een hartaanval, terwijl 120 Palestijnen gewond raakten. Meer dan 1.350 huizen en kantoren van onder meer liefdadigheidsinstellingen, sportverenigingen en universiteiten, werden overhoop gehaald en leeggeroofd. Volgens de Vereniging van Palestijnse Gevangenen werden tijdens deze operatie, die de Israeli's ''Broeders Hoeder'' noemen, 566 Palestijnen gearresteerd, onder wie 12 leden van het Palestijnse parlement. Dit Israelische militaire optreden wordt vreemd genoeg vrijwel nergens met ''terreur activiteiten'' aangeduid, hoewel die term - in dit geval - volgens mij, AbuP., zeker in aanmerking zou kunnen komen.

6 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

"The world is sick of Israel and its insanities."
Gideon Levy

Ben zei



De ontvoering van de drie Joodse jongens is hartverscheurend; het is ook evenzeer verschrikkelijk dat drie miljoen Palestijnen bijna vijf decennia beroofd worden van hun vrijheid.
The world has no reason be more interested in the fate of Naftali Fraenkel, Eyal Yifrah and Gilad Shaar than it is in the fate of their age mate Mohammed Dudin, a boy of 15 who was killed by live fire from Israeli soldiers in Dura last Friday (Gideon Levy)

Freek zei

Engelbert Luitsz

Gideon Levy is niets anders dan een antisemitische idioot, aanbeden door volk op dezelfde golflengte, 'stralend licht' van antisemitisch vod Haaretz. De blatante kolder en leugens die hij verspreidt zijn al lang door geprikt
Jij hebt een ernstig psychisch probleem dat jij dit element citeert.

Abu Pessoptimist zei

Freek,
Als je dan toch over psychische gesteldheid wilt praten, uitlatingen als ''antisemitisch vod'' Haaretz en ''antisemitische idioot'' Gideon Levy doen op zijn minst vragen rijzen over degene die met zulke kreten aan komt zetten. Zowel Levy als de eigenaars van Haaretz zijn - als ik het goed heb begrepen - mensen/nazaten van mensen die indertijd zijn gevlucht voor het antisemitisme in Duitsland en sommige omstreken.
Trouwens,waar zijn ''de leugens en kolder'' van Levy doorgeprikt? Je kan het oneens zijn met hem, maar hij baseert zich altijd op feiten.

Engelbert Luitsz zei

@Freek, dank dat u mij op dezelfde golflengte als Levy plaatst, al is dat wel een beetje te veel eer.
Antisemitisme is een verzinsel van zionisten voor propagandadoeleinden, er bestaat alleen zoiets als anti-hufterisme in dit verband en u laat goed zien waarom dat zo is.

Abu Pessoptimist zei

Freek,
Volgens mij citeren jij en Engelbert Luitsz uit twee verschillende stukken van Levy. Voor de rest: als je wilt bewijzen dat Gideon Levy's kolder is doorgeprikt, moet je komen met feitelijkheden en niet met conclusies die Levy trekt waar jij het niet mee eens bent. Ik schreef al: je kan het met hem oneens zijn, maar hij baseert zich altijd op feiten. De kop boven het stuk over Israel en apartheid was niet Levy's werk maar van de koppenmaker van de krant en hij heeft zich daarvoor verontschuldigd.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...