zondag 8 juni 2014

Visser in Gaza sterft twee weken na te zijn beschoten door Israelische marine

Palestinian fishermen look on at an Israeli police vessel beside the Rafah shore in Gaza (File/AFP)
(Foto AFP) 

Een Palestijnse visser in de Gazastrook die ongeveer twee weken geleden door de Israelische marine in zijn borst was geschoten, is zondag overleden. Woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza vertelde het persbureau Ma'an dat het ging om de  52-jarige Imad Shukri Salem. Hij  liep de schotwond twee weken geleden op toen hij aan het vissen voor de kust van Noord-Gaza in het gebied al-Sudaniya.
 Incidenten betreffende vissers in Gaza komen regelmatig voor.
Israel stelde de afstand vanaf de kust waarbinnen vissers uit Gaza mogen vissen na de Operatie '' Cast Lead'' in 2009 vast op drie zeemijlen (Volgens de Oslo-akkoorden had dit 20 zeemijlen moeten zijn). Na een staakt-het-vuren dat Israel met Hamas bereikte in november 2012,  na de mislukte operatie ''Pillar of Defense'' werd de zone weer wat uitgebreid tot zes zeemijlen. In maart 2013 werd dit - nadat raketten vanuit Gaza waren afgevuurd -  even teruggebracht tot drie mijlen. Maar vanaf 21 mei 2013 werd zes mijl opnieuw de limiet.
Alleen: Israel houdt zich er niet aan.  Vissers worden binnen die zone regelmatig beschoten of anderszins lastiggevallen. Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) meldde over april 2014 11 gevallen waarin het vuur werd geopend op vissers die binnen die zone visten, evenals drie incidenten waarbij vissers achterna werden gezeten. Daarbij werden twee vissers gearresteerd en twee vissersboten in beslag genomen, evenals uitrusting (waaronder 22 visnetten).
Een andere mensenrechtenorganisatie, Al Mezan, hield een telling bij van november 2012 tot november 2013. In dat jaar vonden 136 Israelische aanvallen plaats op vissers voor de kust van Gaza en raakten acht mensen, onder wie een kind gewond. Verder werden in het jaar 2013 18 vissers gearresteerd, zeven boten verbeurd verklaard en in 23 gevallen uitrusting vernield.
Ooit was de visserij in Gaza een bloeiende tak van bedrijvigheid. Maar door de Israelische beperkingen en de toenemende vervuiling van de zee door gebrek aan waterzuivering in Gaza, is de vangst gigantisch teruggelopen. De enkele duizenden families die van de visvangst plachten te leven behoren nu tot de armste groepen in Gaza.
 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar als er een terrorist van de Hamas zich in een bus in de lucht bomt dan zijn de kranten er vol van huilende Israelitten.Maar ze moeten toch de consequenties kennen, en eerlijkheid tegenover de Palestijnen laten toe komen. de vraag is wie terroriseert wel wie...??? Israel heeft zich nooit aan de afspraken gehouden, dat is bekent, als die bestraft werden was dat probleem opgelost want dan waren er geen Israelitten meer die dan misdaden pleegden. Ze zijn het gewend misdaden te plegen en dan niet daar voor bestraft te worden, wat is dat...??? Het wod tot een soort volk sport, of Ik zou zeggen een soort modernen Apartheid...????....Cajosh

Abu Pessoptimist zei

Cajosh,
Ik ben niet zo van het etiketten plakken, maar het feit dat geen van deze daden ooit uitgezocht, laat staan bestraft wordt is een groot probleem. Zoals het ook een probleem, is dat de de laatste tijd opklinkende noodkreten van Amnesty. Human Rights Watch, Defense for Children etc. niet echt opgepikt worden in de buitenwereld.